FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi broj Zadarske smotre

ZAGREB, 16. svibnja 2011. (Hina) - Novi broj časopisa za kulturu znanost i umjetnost "Zadarska smotra" (godište LIX, broj 3-4, 2010.) objavio je ogranak Matice hrvatske Zadar.

Časopis je podijeljen na sedam rubrika - memorabilije, poezija, studije; rasprave; eseji, prijevod, in memorijam te osvrti i prikazi.

Akademik Ante Stamać piše svoja sjećanja, a u poetskoj rubrici objavljene su pjesme Jakše Fiamenga, Ante Sikirića i Vlatka Majića.

U rubrici studije, rasprave, eseji objavljeni su tekstovi Stjepana Krasića o dominikancima na području nekadašnje zadarske nadbiskupije, Sande Uglešić o visokom školstvu u Zadru, Vjekoslava Ćosića o Parčićevim pismima Račkom, Ivana Pederina o nesporazumima Bečkog dvora, pravaša i socijalista o mijeni stoljeća, Ivana Odža o doprinosu Olinka Delorka u prikupljanju i proučavanju hrvatske usmene lirike, Josipa Lisca o Nikoli Dimitroviću, Zvjezdane Rados o Romanu Mrkiću, Tomislava Vrkića o crkvi sv. Donata u Zadru.

U rubrici proza objavljeni su tekstovi Zlatka Štokića i Fabijana Lovrića, a preveden je i tekst Karela Čapeka "Zašto nisam komunist".

U nekrolozima Smotra piše o Ratku Petriću, Eustahiju Brnetiću i Šimunu Jurišiću.

Zadarska smotra objavljuje više osvrta i prikaza, među kojima i o knjizi Edurada Hercigonje "Tisućljeće hrvatskog glagoljizma", "Izboru iz djela" Bartula Kašića, knjizi "Stari Šibenik kalama, skalama, butama", crnogorskom prijevodu Rešetarove studije "Štokavski dijalekt" i zborniku Luje Maruna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙