FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli 4. Dani Franje Tuđmana

VELIKO TRGOVIŠĆE, 13. svibnja 2011. (Hina) - Četvrti stručno-znanstveni skup Dani Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća, održava se danas u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Skup na kojem uz izlagače sudjeluju i članovi obitelji Tuđman, otvorio je voditelj Organizacijskog odbora Milan Vuković, koji je pozvao povjesničare da se više bave povijesnim istraživanjima vezanim uz pojmove tzv. "zajedničkog zločinačkog pothvata".

Vuković je najavio da će od slijedeće godine ovaj stručno-znanstveni skup organizirati Hrvatski institut za povijest.

Govoreći u izlaganju o Josipu Franku u djelima dr. Franje Tuđmana, povjesničar Mato Artuković je istaknuo kako je unatoč negativnoj ocjeni tek u Tuđmanovim znanstvenim djelima otvoren put za objektivno proučavanje Frankova djela.

Akademik Petar Strčić smatra kako su u 20. stoljeću postojale "četiri Jugoslavije", ocijenjujuć da ideje 'jugoslavenske nacije' nisu zaživjele, ali su zato gotovo cijelo stoljeće "živjele jugoslavenske države".

Akademik Dubravko Jelčić govorio je o časopisu "Kritika", koji je u izdanju Nakladnog zavoda Matice hrvatske izlazio od 1968. do 1971. a koji je - istaknuo je - uveo pluralizam u hrvatsku javnost. Podsjetio je da je izišlo 20 brojeva časopisa, u kojem je pisao i povjesničar dr. Franjo Tuđman, iznoseći vrlo hrabro i svoja buduća politička stajališta.

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović je ocijenio kako je upravo nepostojanje središnje hrvatske metropolije tijekom povijesti, bilo tragično za razvoj hrvatske države.

Na 4. Danima Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća, sudjeluje 25 izlagača , a organizator skupa su Općina Veliko Trgovišće i Organizacijski odbor za održavanje stručno-znanstvenog skupa na čelu s umirovljenim sucem Ustavnog suda RH Milanom Vukovićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙