FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge: o Deklaraciji o Domovinskom ratu saborska rasprava

ZAGREB, 5. travnja 2011. (Hina) - Udruge iz Domovinskog rata, njih 18 na državnoj razini pokrenule su inicijativu da Hrvatski sabor na posebnoj sjednici ili posebnoj točki dnevnog reda raspravlja o saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu koja je, prema njihovom mišljenju, "mrtvo slovo na papiru".

Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila govoreći danas na konferenciji za novinare u ime okupljenih 18 udruga, istaknuo je kako je danas više nego prije potrebno da institucije odgovore na neka pitanja o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Izvijestio je da su udruge poslale dopis Hrvatskom saboru kako bi se ta rasprava organizirala između 11. i 14. travnja u nazočnosti predstavnika udruga, a uoči presude hrvatskim generalima na Haaškom sudu, te da očekuju odgovor predsjednika Sabora.

Vidimo što se događa i s Hrvatskom i s nama, rekao je Pšenica te naglasio kako udruge proistekle iz Domovinskog rata svoje probleme žele riješiti kroz institucije te da će to činiti i dalje.

Želimo da sve političke stranke daju svoj doprinos u raspravi o onome što će biti nakon 15. travnja kada će se na Haaškom sudu objavititi presuda hrvatskim generalima, te da li ćemo svi biti osuđeni kao zločinci u 'nekakvom zločinačkom poduhvatu', istaknuo je predsjednik Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila.

"Mi radimo i nismo na cesti, ne prosvjedujemo ali nismo suglasni s onim što se u Hrvatskoj događa", rekao je Pšenica, dodavši kako su prosvjedi branitelja "zadnja opcija".

Osvrčući se na najavljene prosvjede branitelja Pšenica je kazao kako ih ne osuđuje ali da udruge smatraju kako su branitelji stvarali institucije te će pokušati kroz njih i riješiti probleme.

Očito je da se kroz prosvjede ne može riješiti problem, a ako nam to ne uspije kroz institucije zajednički čemo odlučiti što tada učiniti, rekao je Pšenica.

Osudio je i pokušaje političke manupulacije braniteljima i njihovim prosvjedima.

Na upit novinara očekuje li osuđujuću presudu hrvatskim generalima na Haaškom sudu, 15. travnja, Pšenica je naglasio kako udruge smatraju da hrvatski generali nisu krivi i da im nije dokazana krivnja, ali - dodao je - "nas zanima opcija ako oni slučajno budu osuđeni kako će se institucije Republike Hrvatske prema tome postaviti".

"Mi znamo da ako oni budu osuđeni na temelju 'udruženog zločinačkog poduhvata', biti će osuđena i hrvatska država", naglasio je predsjednik Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila. "O tome što ćemo poduzeti nakon presude odlučit ćemo na vrijeme", dodao je.

Ivan Pšenica najavio je i skoru Konvenciju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koja je u pripremi, kako bi se uobličilo jedinstveno stajalište te populacije i kako ih ne bi koristila niti jedna politička opcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙