FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: skup o vodama

DUBROVNIK, 22. ožujka 2011. (Hina) - U prigodi obilježavanja Svjetskog dana voda u Dubrovniku je danas počela dvodnevna konferencija "Vode Dubrovačko-neretvanske županije", koja je ujedno uvod u 8. mediteranski sajam zdrave hrane i ljekovita bilja što će se održati od 24. do 27. ožujka.

Na skupu je istaknuto kako je županija s gradovima Dubrovnikom i Cavtatom i važnim turističkim odredištima na obali nezaobilazna za hrvatski turizam, za razvoj kojega je vrlo bitna zdrava visokokvalitetna pitka voda.

Šire dubrovačko i neretvansko područje poznato je kao znatan proizvođač struje, a planovi širenja hidroelektrane povezani su s uspješnim upravljanjem vodama i njihovim racionalnim iskorištavanjem.

Predsjednik organizacijskog odbora Vedran Kraljević istaknuo je da je voda važan čimbenik prostornog i gospodarskog razvoja županije, a održivo upravljanje vodama i proizvodnja zdrave hrane jedan su od temeljinh načela razvoja županije.

Profesor s Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno predsjednik konferencije Božidar Biondić, osvrnuo se i na nedavne poplave koje su pogodile Dubrovnik kad je u četiri sata na četvorni metar palo 150 litara kiše, što do sada nije zabilježeno. On je kazao kako je jedan od problema Dubrovnika što se razvoj grada neizbježno povezuje i s povećanjem asfaltnih i krovnih površina te stoga novi projekti zaštite od poplava moraju pratiti urbani razvoj grada, a to su uglavnom skupa rješenja, no grad Dubrovnik neće imati izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙