FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 7. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati

BASEL - Središnje banke širom svijeta redom ciljaju na određenu razinu inflacije u predstojećem razdoblju, ali to ne znači da će je nastojati ostvariti na isti način, kazao je u ponedjeljak čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet. Nastupivši u funkciji predsjedatelja razgovora u Banci za međunarodna poravnanja (BIS), Trichet je konstatirao da je cjenovne pritiske u posljednje vrijeme pojačao nagli skok cijena nafte. Dodao je i da je svjetsko gospodarstvo na pragu razdoblja relativno snažnog rasta. "Rast je u gospodarstvima u nastajanju vrlo brz, te postoji opasnost od pregrijavanja. Prijetnja inflacije osobito je prisutna u gospodarstvima u nastajanju", kazao je Trichet. Trichetovo prošlotjedno upozorenje da bi ECB u travnju mogao povisiti kamatne stope u eurozoni dodatno je naglasilo razliku između politike te banke i one američkog Fed-a, koji nastavlja s popustljivijom monetarnom politikom. "Slijedimo isti cilj, a on se kristalizira u fiksiranju inflatornih očekivanja u ciljanim razinama inflacije. To pak ne znači da ćemo svi donositi iste odluke", kazao je Trichet.

BRUXELLES - Europska komisija u ponedjeljak je dala privremeno odobrenje za državnu potporu koju Slovenija daje Novoj ljubljanskoj banci (NLB) dok se ne odobri plan restrukturiranja koji će omogućiti funkcioniranje te banke bez državne pomoći. "Razumijem da je Novoj ljubljanskoj banci hitno potrebna dokapitalizacija kako bi osigurala odgovarajuću razinu kapitala i sačuvala financijsku stabilnost u Sloveniji. Međutim, moramo osigurati da se NLB restrukturira tako da se omogući održiva budućnost banke bez stalne državne potpore i da se uklone prepreke za tržišno natjecanje koje su rezultat državne pomoći", izjavio je povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia. NLB mora predočiti Europskoj komisiji plan za restrukturiranje u roku od šest mjeseci. Sredstava će se namaknuti javnom ponudom dionica NLB-a u dvije tranše. U prvoj tranši sadašnjim dioničarima bit će ponuđeno da upišu svih 250 milijuna eura novih dionica. U drugoj tranši, preostale nove dionice koje ne uzmu sadašnji dioničari, bile bi ponuđene svima. Slovenska država sudjelovat će u hitnoj dokapitalizaciji kupovanjem novih dionica u omjeru u kojem sada sudjeluje u vlasništvu banke, oko 49 posto.

MADRID - Prodaja nekretnina u Španjolskoj porasla je prošle godine za 5,9 posto nakon tri godine oštrog pada, dajući poticaj oslabljenom gospodarstvu, objavila je španjolska vlada. Kolaps tog sektora sunovratio je španjolsko gospodarstvo u najgoru recesiju u zadnjih nekoliko desetljeća i potaknuo skok stope nezaposlenosti iznad 20 posto. Na razini cijele godine u 2010. zabilježila je blagi pad BDP-a, za 0,1 posto. Najnoviji podaci o prodaji nekretnina predstavljaju dobru vijest za španjolsku vladu, koja nastoji uvjeriti nervozne ulagače da će zadržati pod kontrolom ogroman proračunski manjak, i to bez pomoći izvana.

MADRID - Vozači u Španjolskoj će odlukom vlade na autocestama moći voziti maksimalnom brzinom od 110 kilometara na sat kako bi se, s obzirom na povećanje cijene nafte, ograničila potrošnja benzina, javlja u ponedjeljak Reuters. Do sada se na španjolskim autocestama moglo maksimalno voziti 120 kilometara na sat. Vlada se odlučila na ograničenje od 110 km/h na privremeni rok od najmanje četiri mjeseca. Na oko 6.000 panoa uzduž autocesta zalijepljene su naljepnice na kojima piše "110 km/h", a postavljeno je i 117 radara.

LONDON - Euro je u ponedjeljak skočio na najvišu razinu u četiri mjeseca prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta poduprt očekivanjima skorog podizanja kamatnih stopa u eurozoni koja su nadjačala utjecaj smanjenja kreditnog rejtinga Grčkoj. Euro je skočio 0,3 posto na najvišu četveromjesečnu razinu prema američkoj valuti od 1,4031 dolar. Prema jenu je ostao nepromijenjen na 115,06 jena. Iako je euro u ponedjeljak pritisnula odluka agencije Moody's o sniženju rejtinga za grčki dug, a negativnom je raspoloženju pridonijelo i sniženje španjolskog rejtinga u petak, analitičari ocjenjuju da bi jedinstvena valuta trebala nastaviti dobivati podršku od najavljenog povećanja kamatnih stopa u eurozoni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙