FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 4. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati

WASHINGTON/ZAGREB - Američki poslodavci povećali su u veljači zapošljavanje, jer je stopa nezaposlenosti kliznula na 8,9 posto s 9,0 posto u siječnju, pokazali su u petak podaci američke vlade. U prošlom je mjesecu time u SAD-u otvoreno 192 tisuće novih radnih mjesta i to ponajprije u industrijskom, građevinskom i uslužnom sektoru. Analitičari su očekivali da će biti 183 tisuće novih radnih mjesta. Ukupno je u privatnom sektoru otvoreno 222 tisuće novih radnih mjesta, dok je u javnom sektoru zatvoreno 30 tisuća radnih mjesta. Ujedno je revidiran podatak za siječanj, s 36 tisuća na 63 tisuće novootvorenih radnih mjesta, te za prosinac sa 121 tisuću na 152 tisuće novih radnih mjesta. Broj nezaposlenih iznosio je 13,7 milijuna u veljači, u odnosu na 13,9 milijuna u siječnju. Stopa nezaposlenosti od 8,9 posto u veljači je najniža u gotovo dvije godine.

LJUBLJANA - Slovenski sindikati protive se prodaji Mercatora hrvatskom Agrokoru i podržavaju formiranje posebnog fonda u kojemu bi se okupilo dovoljno kapitala za otkup dionica Mercatora od banaka i Pivovarne Laško, pišu u petak slovenski mediji. U Sloveniji postoji još dosta 'skrivenog kapitala' koji bi se mogao upotrijebiti za osnivanje takvog fonda, a moglo bi se uključiti i strani, ali ne špekulativni kapital, kazao je za "Delo" tajnik najveće slovenske sindikalne centrale Ladislav Rožič. Ideju o osnivanju takvih fondova od strane zainteresiranih vlasnika kapitala i banaka u državnom vlasništvu, koje su zaplijenile dionice Mercatora i drugih tvrtki nakon neuspješnih pokušaja njihove tajkunske privatizacije, a sada ih žele prodati, slovenska je vlada, po navodima medija, razmatrala potkraj prošlog mjeseca. Za moguću realizaciju te ideje zaduženi su ministar financija Franci Križanič, ministrica gospodarstva Darja Radić i ministar za europski razvoj Mitja Gaspari, navode slovenski mediji.

LONDON - Dolar je u petak kliznuo prema euru na međunarodnim tržištima valuta budući da najnoviji podaci s američkog tržišta rada nisu impresionirali ulagače. Euro je tako nakon njihove objave blago ojačao prema dolaru, za 0,1 posto, te se njime trgovalo po 1,3986 dolara. Nakratko je poskočio i na 1,4002 dolara, najvišu razinu od početka studenog. Dolar je ujedno ostao gotovo nepromijenjen prema jenu, na 82,41 jen. Uoči objave podataka njime se trgovalo po 82,83 jena. "Usprkos naizgled relativno solidnom izvješću s tržišta rada, dolar nije uspio zadržati početne dobitke", zaključila je Lathy Lien iz njujorškog GFT-a. "Problem je u tome što je veljača bila dobar ali ne i sjajan mjesec za tržište rada. Uoči objave svi su očekivali snažnu brojku", dodala je. Euro je pak crpio potporu iz jučerašnjeg signala predsjednika Europske središnje banke Jeana-Claudea Tricheta da bi kamatnjaci u eurozoni mogli biti podignuti već u travnju, znatno ranije no što se očekivalo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙