FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar pod pritiskom uoči Bernankeova govora

LONDON, 1. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Dolar je u utorak oslabio prema funti i euru na međunarodnim tržištima valuta pod pritiskom očekivanja da će američka središnja banka nastaviti s popustljivom monetarnom politikom uoči govora njezina čelnika Bena Bernankea u američkom Kongresu.

Euro je tako ojačao prema dolaru za blagih 0,1 posto, te se njime trgovalo po 1,3817 dolara.

zelena novčanica bila je pak na dobitku prema jenu, i to 0,4 posto, dosegnuvši 82,09 jena, zahvaljujući popuštanju zabrinutosti u vezi s nemirima na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi.

Tržišta sada očekuju Bernankeov redovni polugodišnji govor u Kongresnom povjerenstvu za banke tijekom dana. S obzirom na opću procjenu da je većina središnjih banaka sada spremna podići kamatnjake, dolar bi mogao nastaviti slabiti ako guverner američke središnje banke zadrži oprezan stav spram gospodarstva i relativno opušten spram inflacije, upozoravaju analitičari.

Očekivanja rasta kamatnih stopa u eurozoni i Velikoj Britaniji dala su pak poticaja jačanju eura i funte.

Britanska je valuta tako skočila na najvišu razinu u 13 mjeseci prema dolaru od 1,6330 dolara, poduprta čvrstim britanskim gospodarskim podacima i tržišnim očekivanjima da će Bank of England prije nego Fed podići ključne kamatne stope. Naknadno se povukla na 1,6269 dolara, u plusu 0,1 posto u odnosu na dan ranije.

Očekuje se da će euro nastaviti rasti uoči sastanka monetarnog povjerenstva Europske središnje banke (ECB) u četvrtak, na kojemu bi središnja monetarna institucija eurozone mogla signalizirati da je spremna podići kamatnjake.

"Pitanje kamatnih stopa vjerojatno će nastaviti određivati smjer kretanja tržišta dok će Bernanke vjerojatno potvrditi gospodarski oporavak, ali teško da će promijeniti mišljenje u kratkoročnoj perspektivi", smatra valutni strateg banke SEB u Stockholmu Richard Falkenhall.

Među ostalim valutama isticao se kanadski dolar, koji je ojačao na najvišu razinu u tri godine prema američkome imenjaku od 96,99 kanadskih centi za američki dolar, potpomognut visokim cijenama nafte i općom slabošću zelene novčanice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙