FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba vojne industrije u Splitu

SPLIT, 28. veljače 2011. (Hina) - Od 29. do 31. ožujka u Splitu će se održati međunarodna izložba oružja i vojne opreme pod nazivom "Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija - ASDA", najavio je danas na tiskovnoj konferenciji ministar obrane Davor Božinović.

Pokrovitelj izložbe je hrvatska vlada, a organizator američka tvrtka „TNT Production Inc.“, specijalizirana za organizaciju takvih sajamskih priredaba.

"To je vrlo važna izložba jer nam je cilj da postane tradicionalna i da se održava svake dvije godine. Tako bi Split trajno bio uvršten na zemljovid najvećih svjetskih odredišta takvih izložaba, poput Pariza, Moskve, Abu Dhabija. Američki su partneri prepoznali Split kao grad s potencijalom za domaćinstvo ovakve izložbe svjetskog ugleda, kvalitete i usluga“, naglasio je ministar Božinović.

Po njegovim riječima u industriji vojne opreme i oružja u svijetu se okreće golem novac i u zadnjih devet godina porasla je za gotovo 50 posto pa je ova izložba to važnija i za hrvatsko gospodarstvo. "Hrvatska industrija vojne opreme i oružja u tome želi naći svoj dio kolača“, dodao je ministar, istaknuvši kako se izložba održava u predsezoni te je poticaj i za turističke djelatnike.

Ocijenio je da pripreme za izložbu, koja će se održati u Spaladium areni, teku po planu te da je do sada sudjelovanje potvrdilo 107 proizvođača vojne opreme i oružja, od kojih je 68 iz svijeta i 39 iz Hrvatske. Ministar Božinović je izvijestio kako je na izložbu već pozvao ministre obrana iz susjednih zemalja te zemalja članica NATO-a. Najavio je da će u vodama ispred luke Lore u to vrijeme Hrvatska ratna mornarica organizirati za goste pokaznu vježbu te kako je namjera izložbe da proizvođači vojne opreme i oružja te potencijalni kupci sklapaju poslove i dogovaraju se o suradnji.

Državni tajnik u MORH-u Mate Raboteg je izvijestio kako je sav izložbeni prostor u Spaladium areni već rasprodan te da će hrvatski proizvođači izlagati kod dvorane veće proizvode, primjerice borbena oklopna vozila. Objasnio je kako će biti izloženi najsuvremeniji svjetski oružani i promatrački sustavi te sustavi za prikupljanje podataka.

Odgovarajući na novinarska pitanja ministar Božinović je najavio da će uskoro biti raspisan natječaj za izgradnju novog ophodnog broda obalne straže Hrvatske ratne mornarice (HRM), koji će biti dug 42 metra i stajat će oko deset milijuna eura. "To će biti posve hrvatski proizvod u koji će biti ugrađeni hrvatsko znanje, pamet, tradicija i iskustvo“, istaknuo je. Potvrdio je kako će to biti jedan od brodova koji će se graditi za HRM po modelu „jedan plus četiri“ i koji će se, kako je nedavno izjavila premijerka Jadranka Kosor, graditi u Brodosplitu.

Ministar Božinović je također rekao kako je planirano da takvi brodovi ubuduće postanu i hrvatski izvozni proizvod.

Komentirajući nestabilnost u afričkim zemljama, ministar Božinović je kazao kako se stanje na sjeveru Afrike „kontinuirano“ prati u NATO-u.

"NATO je organizacija koja ne može ostati ravnodušna na bilo kakvu ugrozu, a pogotovo ne na ugrozu mira i stabilnosti u najneposrednijem okružju", dodao je Božinović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙