FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski fotografi i umjetnici na izložbi u Grazu

ZAGREB, 15. veljače 2011. (Hina) - U okviru cjelodnevnog foruma i izložbe međunarodnog projekta "Tension Field", koji će se održati u četvrtak, 17. veljače, u Grazu, a kojemu je riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) partner, uz dvadesetak inozemnih autora izlagat će hrvatski fotografi i umjetnici Ranko Dokmanović, Damir Krizmanić-Kriza, Sofija Silvia i Goran Škofić, izvijestio je danas MMSU.

Zadatak projekta "Tension Field" jest istražiti i zajedničkom izložbom pokazati situacije unutar različitih konteksta partnerskih gradova, Graza, Ljubljane, Bratislave, Novog Sada i Rijeke, a svaki grad domaćin ima obvezu organizirati izložbu i okrugli stol na kojemu će se, uz protagoniste lokalne scene, prokomentirati, sagledati i utvrditi specifičnosti aktualnog grada ili regije u kojima izložba gostuje, stoji u obavijesti.

Projekt tematizira razvoj fotografije u proteklih 30 godina na području srednje i istočne Europe, s ozbirom da su se nakon Drugog svjetskog rata osnivali mnogi foto-klubovi, a osamdesetih je došlo do njihova gašenja. Nakon toga ponegdje su osnivani centri za fotografiju, no nije se uspio kompenzirati nestanak foto-amaterizma u srednjoj i istočnoj Europi. Institucionalno nije podržavan razvitak fotografije koja je dalje djelovala unutar likovnih scena. Devedesete su donijele promjene jer se fotografija etablirala na svjetskoj razini i postajala sve popularnija zahvaljujući širokoj primjeni digitalne tehnologije.

Na forumu u Grazu predavat će ravnateljica MMSU-a Jerica Ziherl i kustosica za fotografiju tog muzeja Sabina Salamon.

Projekt je u listopadu predstavljen u Ljubljani, a nakon Graza, sredinom lipnja, uslijedit će otvorenje u Rijeci, u okviru Rijeka Foto Festivala.

Nositelj projekta je ljubljanska Asociacija Photon/Galerija Photon, a partneri su Kulturvermittlung Steiermark - Cultural City Network Graz, Central European House of Photography (Slovačka), Muzej savremene umetnosti Novi Sad (Srbija) te riječki MMSU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙