FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi ukazuju na nove gubitke

NEW YORK, 24. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ukazuju danas na novi pad cijena dionica na Wall Streetu, treći dan zaredom, jer zbog nemira u Libiji cijene nafte nastavljaju rasti.

Terminski Dow Jones indeks u 12,30 sati bio je na gubitku 46 bodova, a tehnološki Nasdaq 14 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je u minusu 6,1 bodova, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Cijene dionica na Wall Streetu u srijedu su oštro pale, drugi dan zaredom, zbog nemira na Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

Cijena barela nafte, pak, i dalje raste jer libijski izvoz tog energenta stalno pada, a za par dana mogao bi biti u potpunosti zaustavljen.

Barel na američkom tržištu s rokom isporuke u travnju stoji 100,95 dolara, što je 2,8 posto više nego jučer.

„Sve do sada reakcija tržišta na situaciju na Bliskom istoku bila je uglavnom pozitivna. Investitori nisu obraćali veliku pozornost vijestima o nasilnim prosvjedima u nadi da će promjena režima biti od koristi zemljama u kojima se to zbiva. Međutim, razmjeri sukoba u Libiji i zabrinutosti da bi se nemiri mogli proširiti i na Saudijsku Arabiju sada su pogodili tržište“, kaže Will Jeddem, trgovac dionicama pri IG Indexu.

Oslabio je i tečaj dolara prema jenu, i to za 0,8 posto, na 81,89 jena. Istodobno, euro je poskupio 0,3 posto, na 1.3793 dolara.

Od makroekonomskih pokazatelja, investitori očekuju objavu podatka o prodaji novih stambenih jedinica u SAD-u i narudžbama trajnih dobara američkoj industriji u siječnju, te podatke o nezaposlenosti u proteklome tjednu.

Europski burzovni indeksi i danas su u minusu, četvrti dan zaredom, pod utjecajem zbivanja u Libiji. Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 0,3 posto, na 5.907 bodova. Za toliko je oslabio i pariški CAC, na 4.001 bod, dok je frankfurtski DAX u minusu 1 posto na 7.122 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙