FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju oporavak

NEW YORK, 23. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su porasli, dan nakon što su dionice na Wall Streetu pretrpjele najveće dnevne gubitke od kolovoza lani uslijed geopolitičkih napetosti u Libiji.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na dobitku 47 bodova, a tehnološki Nasdaq 11,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je u plusu 5 bodova, i iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Cijena barela nafte na američkom tržištu i dalje je na najvišoj razini u zadnje dvije i pol godine, jer investitore zabrinjava da bi se prosvjedi iz Libije mogli proširiti i na ostale zemlje u regiji, što bi moglo rezultirati smanjivanjem njihove proizvodnje nafte. Terminska cijena barela za isporuku u travnju i dalje je iznad 96 dolara.

„Investitori definitivno oprezno prate situaciju, no znaju da Libija nije veliki naftni proizvođač te da većina njezina naftnog izvoza ide u Europu. No, ako se nasilje proširi na velike naftne proizvođače u regiji, to će promijeniti igru jer izravno utječe na nas ovdje“, kaže Robert Pavlik, strateg pri Banyan Partnersu u New Yorku.

U većem fokusu investitora na Wall Streetu mogle bi biti tehnološke dionice, nakon što je Hewlett-Packard smanjio svoje procjene prihoda u ovoj godini, navevši kao razlog slabu potražnju za osobnim računalima. Cijena HP-ove dionice potonula je u elektroničkom predtrgovanju za gotovo 10 posto, na 43,48 dolara.

Od makroekonomskih pokazatelja, investitori očekuju objavu podatka o prodaji postojećih kuća u SASD-u u siječnju. Prema anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da ih je bilo prodano 5,24 milijuna.

Od ostalih vijesti, izdvaja se ocjena predsjednika Feda Chicago Charlesa Evansa u razgovoru za Financial Times da bi monetarna politika SAD-a trebala i dalje ostati labavom.

Europski burzovni indeksi i danas su u minusu, treći dan zaredom, pri čemu su na najvećem gubitku dionice tehnoloških kompanija.

Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 0,5 posto, na 5.967 bodova, frankfurtski DAX 0,25 posto na 7.300 bodova, dok je pariški CAC na dobitku 0,2 posto, na 4.058 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙