FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street strahuje od prelijevanja krize izvan Egipta

NEW YORK, 11. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ukazuju na pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu uslijed neizvjesnosti oko daljnjeg razvoja situacije u Egiptu i na Bliskom istoku nakon što je sinoć egipatski predsjednik Hosni Mubarak odbio dati ostavku.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je na gubitku 44 boda, a tehnološki Nasdaq 7,75 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks spustio se 5,6 bodova i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

S&P 500 indeks jučer na zatvaranju iznosio je 1.321 bod. Prva tehnička podrška nalazi mu se na razini od 1.313 bodova, a druga na 1.300 bodova, što govori da bi se njegovim padom ispod tih razina kupci mogli aktivnije uključiti na burzu.

Zbog pojačanih napetosti u Egiptu investitori strahuju da bi u toj zemlji, ključnom američkom savezniku na naftom bogatom Bliskom istoku, moglo doći do nasilja.

„Svi prate situaciju u Egiptu. Iako ne proizvodi naftu, u tome području ima i drugih diktatura. Izazovu li prosvjednici promjenu režima, to bi moglo i u drugim zemljama ljudima dati takvu ideju; mislim da se Wall Street najviše boji prelijevanja krize“, kaže Kim Caughey Forrest, analitičarka pri Fort Pitt Capitalu.

Navodi kako će vrlo vjerojatno cijene dionica energetskih kompanija biti vrlo volatilne dođe li do nasilja, a skok cijena nafte mogao bi negativno utjecati i na dionice proizvođača potrošne robe.

Cijena barela nafte na njujorškoj burzi porasla je 0,7 posto, te je premašila 101 dolar.

Djelomično zbog egipatske krize, azijske burze na putu su da zabilježene najveći tjedni pad u zadnjih devet mjeseci, a i na europskim burzama cijene dionica u blagoj su negativnoj korekciji.

Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 0,1 posto, na 6.014 bodova, frankfurtski DAX stagnira na 7.340 boda, a pariški CAC je u minusu 0,35 posto na 4.080 bodova.

Nove smjernice ulagačima danas će dati podatak o povjerenju američkih potrošača, koji kompiliraju Thomson Reuters i Sveučilište u Michiganu. Ekonomisti očekuju da će taj indeks za veljaču dosegnuti 75 bodova, nakon u siječnju zabilježenih 74,2 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙