FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Uzrok pada dvaju hrvatskih zrakoplova MIG-21, 23. rujna prošle godine sudar je u zraku tijekom izvođenja borbene vježbe bojevog gađanja, a splet je niza nepovoljnih okolnosti od kojih su najvažniji loši meteorološki uvjeti te nedovoljno iskustvo pilota, izvijestilo je danas Povjerenstvo Ministarstva obrane RH koje je istraživalo tu nesreću. Predsjednik Povjerenstva i glavni vojni zrakoplovni istražitelj, pukovnik Goran Strmečki, istaknuo je na konferenciji za novinare kako će se o odgovornosti i mogućim stegovnim mjerama protiv dvojice pilota, satnika Igora Trošelja i natporučnika Marijana Kudlika, odlučivati u Glavnom stožeru Oružanih snaga RH. MiG-ovi su se srušili 23. rujna prošle godine tijekom vježbe na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' kod Slunja.

ZAGREB

Hrvatski sabor nastavio je poslijepodne zasjedanje raspravom o izvješću Državnog ureda za reviziju za 2010. godinu, a glavni državni revizor Ivan Klešić istaknuo je da je najviše nepravilnosti utvrđeno u javnoj nabavi i kod korisnika proračunskih sredstava koji nemaju zadovoljavajući sustav unutarnje financijske kontrole i unutarnje revizije. Provedenom revizijom 2010. godine obuhvaćena su javna sredstva u iznosu većem od 178 milijardi kuna, te je izraženo 68 bezuvjetnih, 371 uvjetna i pet nepovoljnih mišljenja, rekao je glavni državni revizor. Revidirajući poslovanje korisnika državnog proračuna, Ured je dao 12 bezuvjetnih i 13 uvjetnih mišljenja. Uvjetna mišljenja dobili su Carinska uprava, Fond za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, te ministarstva gospodarstva, mora, obrane, poljoprivrede, pravosuđa, regionalnog razvoja, turizma, zdravstva, znanosti te Središnji ured za upravljanje državnom imovinom. Glavni državni revizor istaknuo je da se najčešće utvrđene nepravilnosti, kao i prethodnih godina, odnose se na sustav unutarnjih kontrola i unutarnje revizije, računovodstveno poslovanje i planiranje, odnos ostvarenih prihoda i rashoda, te na postupke javne nabave. Revizijom je bila obuhvaćena i 261 lokalna jedinica, 35 drugih korisnika proračuna, 68 trgovačkih društava u većinskom vlasništvu države ili lokalnih jedinica, 18 neprofitnih organizacija, 18 nacionalnih parkova i parkova prirode, kao i 11 parlamentarnih političkih stranaka, te četiri nezavisna zastupnika.

ZAGREB

Godišnje izvješće Državnog ureda za reviziju za 2010. većina je saborskih klubova ocijenila večeras zadovoljavajućim i iscrpnim, ali oporba je upozorila na niz nepravilnosti na koje ukazuje izvješće, a koja se iz godine u godinu, bez ikakvih konkretnih rješenja, ponavljaju u pojedinim ministarstvima i jedinicama lokalne samouprave. "Od ukupno 16 ministarstava, samo je njih sedam dobilo bezuvjetno mišljenje, a čak njih devet uvjetno", upozorila je Nadica Jelaš (SDP), istaknuvši da su čak osam ministarstava s uvjetnim mišljenjem recidivisti. Ministarstva gospodare golemom državnom imovinom, a na koji način to rade, kaže, najbolje pokazuje Ministarstvo obrane, koje raspolaže s više od 38 tisuća stanova, više od 3 tisuće i 700 garaža, te više od 400 poslovnih prostora, a polovina toga, ističe Jelaš, zjapi prazno. I Zlatko Koračević (HNS-HSU) smatra da državna revizija iz godine u godinu bezuspješno ukazuje na nepravilnosti u javnoj nabavi i na neusklađenosti prihoda i rashoda, umjesto da o tome, kaže, izvijesti državno odvjetništvo, USKOK, policiju. Pohvalivši izvješće u ime Klub HDZ-a, Goran Marić je upozorio da najviše nepravilnosti ima na razini lokalne samouprave. Nasuprot njima, korisnici državnog proračuna su, kaže Marić, pozitivan primjer.

ZAGREB

Izvješće o radu Agencije za regulaciju tržišta željezničkih usluga za 2009. godinu pozdravili su poslijepodne u Hrvatskom saboru klubovi vladajuće većine, dok je oporba upozorila da je Agencija u samo šest mjeseci potrošila 760 tisuća kuna, a da su Hrvatske željeznice (HŽ) još uvjek nespremne na utakmicu na liberaliziranom tržištu željezničkih usluga. Oporba je upozorila na zastarjelost željezničke infrastrukture i voznoga parka, za koje ne postoje nikakvi jasni programi restrukturiranja, iako je za 2013. godinu predviđena liberalizacija željezničkih usluga u Republici Hrvatskoj.

ZAGREB

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u današnjem priopćenju ističe da su sindikati potaknuli uvođenje radnih sudova, a hrvatska vlada preuzela obvezu njihova organiziranja pa zato pitaju premijerku i predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor što znače javni istupi saborskih zastupnika vladajuće stranke koji se tom prijedlogu protive. U priopćenju naslovljenom "Predsjednice Vlade i HDZ-a – čiji su strijelci Kunst i Lovrin?" , SSSH upućuje na konferenciju za novinare HDZ-a na kojoj su zastupnici Boris Kunst i Ana Lovrin iznijeli argumente protiv poticaja SDP-a da se u proceduru uputi prijedlog zakona o radnim i socijalnim sudovima koji bi, ističe SSSH, građanima trebali omogućiti učinkovitiju zaštitu njihovih prava. "SSSH ne ulazi u argumentaciju SDP-a jer se kao sindikalna središnjica već dugo zalaže za uvođenje radnih i socijalnih sudova, o čemu se na VI. kongresu SSSH, u studenome 2010. godine, pozitivno izrazio i predsjednik Republike Ivo Josipović", navodi se. Predsjednicu Vlade Jadranku Kosor podsjećaju na sporazum što ga je 23. studenoga prošle godine potpisala s predsjednicima hrvatskih sindikalnih središnjica u čijoj trećoj točki piše da će “Vlada RH u okviru od godinu dana organizirati specijalizirane radne sudove“. Iz toga je, ističe se, razvidno tko je potaknuo uvođenje radnih sudova, a tko preuzeo obvezu o njihovu organiziranju pa pitaju premijerku - jesu li Kunst i Lovrin u međuvremenu postali glasnogovornici predsjednice Vlade RH?

ZAGREB

U prometnim nesrećama lani su u Hrvatskoj poginule 122 osobe manje nego godinu ranije, što je smanjenje od 22,3 posto, izvijestio je danas MUP, navodeći da je broj od 9,7 poginulih sudionika u prometu na sto tisuća stanovnika "na razini dobre 1964". Prošle godine poginulo je 426 osoba dok je 2009. bilo 548 poginulih, čime je, navode u MUP-u, ostvaren glavni cilj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH od 2006. do 2010. da se broj stradalih na sto tisuća stanovnika smanji na deset. MUP navodi kako su i ostali pokazatelji stanja sigurnosti cestovnog prometa na najnižoj razini unatrag 15-ak godina, navodeći kako je u 2010. godini, u odnosu na godinu ranije, ukupan broj prometnih nesreća smanjen za 11,9 posto, broj nesreća s poginulima za 18,5 posto, dok je broj nesreća s ozlijeđenima smanjen za 15,5 posto. Prema MUP-u, odskače i podatak o smanjenju broja prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači od 16 do 24 godine, odnosno osjetno je smanjen udio te dobne skupine vozača u svim vrstama nesreća i s njima povezanim stradanjima.

DUBROVNIK

U Dubrovniku je večeras završila s radom 17. godišnja skupština pravoslavlja, čija je središnja tema bila "Neki zaključci multikulturalnog projekta u srednjoj Europi i problemi duhovnog identiteta naroda". Trodnevni skup okupio je 70-tak sudionika iz 24 države koji su raspravljali o aktualnim pitanjima europske multikulturalnosti, a održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića i u organizaciji Međunarodne skupštine pravoslavlja iz Atene i Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve. Kako je kazao predsjednik Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Arkadijevič Aleksejev, jedan od zaključaka konferencije upravo se odnosi na pitanje ostvarenja multikulturalnog projekta u suvremenim okvirima, za što bi odgovor trebale dati zemlje Istočne i Zapadne Europe. Kako je u pozdravnom govoru prilikom otvaranja skupa naglasio predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, Hrvatska je životno zainteresirana za dugoročnu stabilizaciju i daljnju demokratizaciju ovog prostora te za osiguranje trajnog mira i razvoja ovog dijela Europe, a ono što se smatra posebno važnim jest da je prostor za iznošenje mišljenja u javnosti otvoren kako katoličkoj i pravoslavnoj crkvi, tako i islamskim i židovskim institucijama.

ZAGREB

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i potpredsjednik Zajedničkog odbora Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) sudjelovat će, na poziv beogradskoga nadbiskupa i metropolita Stanislava Hočevara, na godišnjem zasjedanju CCEE-a i Konferencije europskih Crkava (KEK) što će se održati u Beogradu od 17. do 20. veljače. Glavna tema zasjedanja bit će "Nacionalni identitet i europske integracije", a na dnevnome redu bit će i teme o prisutnosti nomadskih naroda, ekumenizmu u istočnoj Europi deset godina nakon potpisivanja Ekumenske povelje, kao i o odnosima između kršćana i muslimana u Europi, priopćio je večeras Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Zasjedanje će završiti u nedjelju, 20. veljače, misnim slavljem u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije koje će predvoditi kardinal Peter Erdoe, homiliju će održati kardinal Josip Bozanić, a njime će se obilježiti treća obljetnica smrti nadbiskupa i prvoga metropolita beogradskog mons. Franca Perka.

ZAGREB

Svećenik Zagrebačke nadbiskupije msgr. Matija Stepinac umro je danas u 73. godini života i 49. godini svećeništva, priopćeno je iz nadbiskupijskoga tiskovnog ureda. Msgr. Stepinac rođen je u Brezariću u župi Krašiću 17. listopada 1938. Nakon klasične gimnazije polazio je teološke studije na Bogoslovnom fakultetu gdje je diplomirao 1963. Za svećenika je zaređen 1962., kao kapelan služio je u Požegi i Sisku, bio je privremeni upravitelj župa u Petrinji i Hrastovici, upravitelj župe Utrina i Zapruđe u Novom Zagrebu, a od 1988. do 2008. bio je župnik župe Sv. Petra u Zagrebu. Kapelanom Njegove Svetosti (monsinjorom) imenovan je 1983., a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić imenovao ga je kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkog 2008. Na dan pokopa u ponedjeljak, 21. veljače, pokojnikovo tijelo bit će izloženo u crkvi sv. Petra u Zagrebu gdje će se u 11 sati služiti sprovodna sveta misa, a pokop na Mirogoju će biti u 13,20 sati, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙