FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aldott: Ina postigla financijsku stabilnost

ZAGREB, 15. veljače 2011. (Hina) - Ina Grupa je u 2010. godini ostvarila neto dobit od gotovo jedne milijarde kuna te postigla financijsku stabilnost i profitabilnost što je rezultat dobrog rada menadžmenta i povoljnih tržišnih okolnosti, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Predstavljajući poslovne rezultate Ina Grupe u 2010. godini u kojoj je ta kompanija ostvarila neto dobit od 958 milijuna kuna, Aldott je kazao kako su napori menadžmenta rezultirali povećanjem učinkovitosti poslovanja i značajnim uštedama i unapređenjem kvalitete proizvoda.

Glavni izvršni direktor Ine Bojan Milković izvijestio je kao je Ina u prošloj godini ostvarila porast proizvodnje ugljikovodika od 15,7 posto, što je prvenstveno rezultat povećanja proizvodnje u Sjevernom Jadranu i Siriji.

To je, uz rast cijena nafte kao i rafinerijskih marži te povećanja učinkovitosti kompanije, pridonijelo pozitivnom poslovnom rezultatu, kažu u Ini.

S druge strane, gubitak Ine u trgovini plinom prošle godine iznosio je 335 milijuna kuna, a pala je i količinska prodaja naftnih derivata i to za 9,6 posto u veleprodaji i za 5,9 posto u maloprodaji, rekao je Milković.

Upitan ima li novosti u pregovorima Vlade i MOL-a o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine i hoće li Ina i dalje inzistirati na poskupljenju plina, Aldott je kazao da nema novih vijesti, da je Ina koncentrirana na operativne aspekte plinskog biznisa, te da energetski sektor radi na tržištu.

Na novinarsko pitanje je li MOL i dalje zainteresiran za ulaganja u Inine rafinerije, budući da nije uspio postati većinski vlasnik Ine, Aldott je odgovorio da Inin investicijski plan nije podložan promjenama u vlasničkoj strukturi. Važno nam je ulaganje u modernizaciju rafinerija, ulaganja u rafinerije pomoći će povratku Ine na tržišta u okolnim zemljama, rekao je.

Zamoljen za komentar tvrdnji da je imenovanje Nike Dalića u upravu Ine sukob interesa budući da je Dalić suprug ministrice financija, Aldott je rekao da članove uprave imenuju dioničari, a da o Daliću može govoriti samo najpozitivnije.

Novinare je zanimalo i vraća li se "zviždačica" Vesna Balenović na posao u Inu, a odgovorila je direktorica Sektora korporativnih komunikacija Žana Goić rekavši da je radni odnos Vesne Balenović u Ini završio 2001. godine i da su otad sve sudske presude u tom slučaju bile u korist Ine, pa nema pravne osnove za obeštećenje Vesne Balenović.

Prema danas objavljenim podacima, neto dobit Ina Grupe u 2010. godini iznosila je 958 milijuna kuna što je znatno povoljnije u odnosu na gubitak od 392 milijuna kuna u 2009. godini.

U 2010. godini Ina Grupa je ostvarila neto prihod od prodaje od 25,9 milijarde kuna ili 15,8 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

U 2010. godini kapitalna ulaganja Ina Grupe iznosila su 2,89 milijardi kuna, dok su godinu ranije iznosila 4,5 milijardi kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙