FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: oprezno trgovanje uoči novih financijskih izvješća

ZAGREB, 15. veljače 2011. (Hina) - HT-ovi poslovni rezultati za prošlu godinu i prijedlog dividende jučer su pokolebali ulagače na Zagrebačkoj burzi, stoga se danas očekuje oprezno trgovanje te objava novih financijskih izvješća kompanija.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 2 rast, a 2 pad.

Crobex indeks pao je jučer 0,95 posto, na 2.311 bodova, a Crobex10 za 0,93 posto, na 1.270 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 50,25 milijuna kuna, što je otprilike 15 milijuna više nego u petak.

„Jučerašnja reakcija investitora na objavu poslovnih rezultata HT-a i prijedloga isplate niže dividende nego lani ipak je bila pomalo pretjerana. Danas očekujem smirivanje prodaje dionica HT-a, koja je jučer oštro spustila indekse“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Indekse je jučer na niže povukla dionica HT-a, kojoj je cijena potonula 5,4 posto, na 297,05 kuna, uz promet od 23 milijuna kuna.

Razlog tome bila je objava HT-a da su mu ukupni prihodi za prošlu godinu smanjeni 1,7 posto na 8,375 milijardi kuna, a neto dobit za 9,5 posto na 1,83 milijarde kuna. Predložena je isplata dividende za prošlu godinu od 22,76 kuna po dionici, što je oko 33 posto manje od dividende za prethodnu godinu. To čini dividendni prinos od 7,5 posto, što je između 200 do 300 baznih bodova manje od prosječne dividende koju isplaćuju slične telekom kompanije.

„Budući su jučerašnje objave HT-a pokolebale investitore u vezi poslovnih rezultata domaćih kompanija za prošlu godinu, danas na domaćem tržištu očekujem nastavak pada indeksa, ali blaži nego jučer“, ističe Franin.

U fokusu investitora bit će poslovni rezultati Ine i ostalih kompanija s likvidnijim dionicama.

Jutros je Ina objavila da je u zadnjem lanjskom tromjesečju povećala ukupni prihod gotovo 20 posto, na 7,6 milijardi kuna, te ostvarila neto dobit od 393 milijuna kuna. Usporedbe radi, u zadnjem tromjesečju 2009. poslovala je s gubitkom od 385 milijuna kuna.

U 2010. godini ukupni prihodi Ine dosegnuli su 26,57 milijardi kuna i bili su gotovo 7 posto veći nego u prethodnoj godini, a neto dobit 952 milijuna kuna.

Time se Ina ponovno vratila poslovanju s dobiti, nakon što je u 2009. godinu završila s gubitkom od 394 milijuna kuna, a 2008. od 1,09 milijardi kuna.

„Domaće tržište pod utjecajem je objava financijskih izvješća, dok kretanja na inozemnim burzama sada nisu u većem fokusu investitora“, ocjenjuje Franin.

Tim više što se na svjetskim burzama trguje suzdržano. U ponedjeljak je na Wall Streetu S&P 500 indeks blago porastao, zahvaljujući usponu cijena dionica u energetskom i rudarskom sektoru, no najmanji dnevni obujam trgovanja u ovoj godini pokazuje da su ulagači oprezni.

I na azijskim te europskim burzama jutros se trguje oprezno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙