FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekuje se viši rast i inflacija u eurozoni u ovoj godini - ECB

FRANKFURT, 10. veljače 2011. (Hina/AFP) - Europska središnja banka (ECB) objavila je u četvrtak procjene stručnjaka koje ukazuju na nešto više očekivane stope rasta i inflacije u eurozoni u ovoj godini no što se dosada očekivalo.

ECB-ova anketa profesionalnih prognostičara (SPF) za prvo ovogodišnje tromjesečje, objavljena u sklopu biltena za veljaču, pokazuje da se sada za eurozonu u ovoj godini očekuje rast od 1,6 posto i inflacija u visini 1,9 posto.

U prethodnoj anketi prognostičari su očekivali rast i inflaciju u ovoj godini u visini 1,5 posto.

Sam ECB prognozirao je u prosincu prosječnu stopu rasta eurozone u ovoj godini od 1,7 posto i prosječnu stopu inflacije u visini 1,8 posto.

U siječnju inflacija je u eurozoni porasla na 2,4 posto zbog viših cijena energije i prehrambenih proizvoda ali je ECB u četvrtak ponovio da očekuje stabilizaciju cijena sirovina tijekom godine.

Za 2012. anketirani stručnjaci potvrdili su važeću prognozu gospodarskog rasta eurozone od 1,7 posto. Prognoza o inflaciji podignuta je pak za 0,2 postotnog boda, na 1,8 posto.

Ta se prognoza gospodarskog rasta podudara s onom ECB-a ali je prognoza za inflaciju nešto viša od ECB-ove, koji za iduću godinu očekuje inflaciju u visini oko 1,5 posto.

Banka će vlastite tromjesečne prognoze objaviti idući mjesec, pri čemu ankete stručnjaka ukazuju na mogućnost podizanja važećih prognoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙