FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC podigao prognoze svjetske potražnje za naftom u 2011.

BEČ, 10. veljače 2011. (Hina/AFP) - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak je podigla prognozu rasta globalne potražnje za naftom u 2011., s obzirom na hladnu zimu i snažne gospodarske prognoze, poglavito za SAD i Kinu.

Tako naftni kartel prema najnovijim procjenama u ovoj godini očekuje da će globalna potražnja za naftom porasti za 1,62 posto, odnosno 1,4 milijuna barela nafte dnevno, na ukupno 87,74 milijuna barela nafte dnevno.

Time je podignuta stopa rasta potražnje, s obziroma da je prvotno prognoziran rast za 1,23 posto.

"Oštra zima pogađa većinu zemalja članica Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) od studenoga prošle godine, što je rezultiralo značajno većom potrošnjom energije", tumači OPEC u najnovijem mjesečnom biltenu o stanju na tržištima nafte.

"Potrošnja naftnih derivata povećala se tijekom zime, što je potaknulo usklađivanje prognozi ukupne naftne potražnje u svijetu ne samo za 2010., već i za 2011.", objavio je naftni kartel.

Potražnju su dodatno poduprle snažnije industrijske aktivnosti u SAD-u i Kini, potaknute planovima poticaja i državnim potporama, navode u OPEC-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙