FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte poskočile iznad 100 dolara

LONDON, 1. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na londonskom tržištu iznad 100 dolara za barel, poduprte strahom da bi se egipatski nemiri mogli proširiti na susjedne zemlje, članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Cijene nafte za isporuke u ožujku kliznule su na londonskom tržištu 48 centi na 100,54 dolara za barel, nakon što su u ponedjeljak premašile razinu od 100 dolara prvi puta od listopada 2008., dotaknuvši 101,73 dolara za barel. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 92,09 dolara.

Analitičari i trgovci složili su se da narodni ustanak protiv egipatske vlade vjerojatno neće poremetiti kretanje tankera i protok nafte kroz strateški Sueski kanal i naftovod SUMED, ali su upozorili da će nemiri u regiji poduprijeti cijene.

"Čak i ako se ostvari najgori scenarij potpunog prekida prometa kroz ključni kanal, globalni višak brodskih kapaciteta omogućit će prijelaz na duže rute oko južne Afrike bez previše muka", objavila je tvrtka JBC Energy.

"Međutim, čini se da postoji znatan rizik od proširenja događaja na druge zemlje u regiji", ističe se u izvješću.

Nemiri u Egiptu nadovezali su se na ustanak u Tunisu, pa ulagači i trgovci pomno prate hoće li se slični znakovi nemira pojaviti i u susjednom Alžiru, koji je također član OPEC-a.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je u utorak da tržištu nafte nisu potrebne nikakve hitne mjere, ali je pozvala OPEC da ostane "fleksibilan" za slučaj da se nemiri prošire i da se počnu nazirati znakovi uskog grla u opskrbi.

Organizacija zemalja izvoznica nafte tvrdi da raspolaže neiskorištenim dnevnim proizvodnim kapacitetima od oko šest milijuna barela, odnosno sedam posto svjetske potražnje, koji bi se mogli iskoristiti u slučaju nestašice. Većina tog kapaciteta otpada na Saudijsku Arabiju.

OPEC je izrazio zabrinutost zbog nemira u Egiptu, ali ne vidi potrebu za povećanjem proizvodnje.

Naftni kartle objavio je u utorak na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 95,53 dolara, što znači da je bila 1,43 dolara viša nego u petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙