FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina pokvarila raspoloženje na tržištima nafte

LONDON, 8. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima nakon što je Kina ponovno povisila kamatnjake, potaknuvši strahovanja da će rast potražnje za naftom usporiti više no što se dosada očekivalo.

Cijene sirove nafte za isporuke u ožujku pale su na američkom tržištu 1,13 dolara na 86,35 dolara. Na londonskom tržištu bile su niže 95 centi na 98,30 dolara.

Kina je u utorak po drugi puta u nešto više od šest tjedana povisila kamatnjake, za četvrtinu postotnog boda na tri posto, kako bi obuzdala inflaciju koja je u prosincu dosegnula 4,6 posto. razini za

"Taj je potez po mom mišljenju uglavnom očekivan, u Pekingu pokušavaju pritisnuti gospodarstvo u 2011. kako inflacija ne bi pretjerano porasla", tumači analitičar Credit Agricole CIB-a Christophe Barret.

"Naravno da će to utjecati na potražnju za naftom", dodao je.

Kina je podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA) nedavno pretekla Sjedinjene Države i zauzela poziciju najvećeg potrošača nafte u svijetu.

"Podizanje kineskih kamatnjaka zabrinjava vezano za raspoloženje, budući da se ionako općenito očekuje usporavanje rasta potražnje u ovoj godini", dodao je analitičar VTB Capitala Andrey Kryuchenkov.

Cijene dodatno pritišću očekivanja da će najnoviji tjedni podaci o zalihama u Sjedinjenim Državama ponovno pokazati njihov rast. Američki institut za naftu (API) objavit će podatke o komercijalnim zalihama tijekom dana a američka vlada u srijedu.

Istodobno se smanjuje premija na geopolitički rizik nemira na Bliskom Istoku, uključujući prosvjede u Egiptu.

"Tržišta se sve manje boje Egipta kao centra krize", zaključio je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u srijedu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 96,02 dolara, snizivši se za 56 centi u odnosu na kraj prošlog tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙