FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uručena računala djeci iz Centra "Slava Raškaj"

ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Zajednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) predstavila je danas trogodišnji program "SOIH - Centar neovisnog življenja", u sklopu kojeg su petorici gluhe djece, učenika šestog i sedmog razreda Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" uručena prijenosna računala.

U sklopu programa, koji financijski podupire Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi učenicima je osiguran i računalni tečaj nakon kojeg će izraditi statistike i grafičke prikaze rezultata aktivnosti SOIH-ovog Centra za pravnu pomoć i SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja.

"Učenici kojima su uručena računala u školi imaju nastavu iz informatike, ali sudjelovanje u tom programu je nešto posebno, omogućit će im bolju komunikaciju s roditeljima te poboljšati pismenost i u konačnici školski uspjeh", rekla je pedagoginja Centra "Slava Raškaj" Jasmina Švelec. Djeca su u Centar došla iz svih krajeva Hrvatske, a računala su odabrala sa svojim nastavnicima.

Svrha je predstavljenog programa unaprjeđenje kvalitete življenja osoba s invaliditetom, osnaživanje osoba s invaliditetom za neovisno življenje, pružanja potpore ženama s invaliditetom u ostvarivanju njihovih prava i povećanje potencijala osoba s invaliditetom za uključivanje na tržište rada.

"SOIH - Centar neovisnog življenja" pruža socijalne usluge utemeljene na Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom; individualnog savjetovanja, pravne pomoći, SOS telefona, informiranja, radnog osposobljavanja, podrške i edukacije o mobilnosti i suvremenim tehnologijama te Peer Counsellinga - savjetovanja iz iskustva - osoba s invaliditetom osobi s invaliditetom.

SOIH je ranijim programom "obrazovanjem do zapošljavanja" osposobio 300 osoba za sedam informatičkih zvanja, rekao je predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš.

Zajednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske krovna je udruga deset nacionalnih saveza i mreže zaštitinih radionica koji okupljaju više od 300 lokalnih udruga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙