FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nemiri u Egiptu poduprli cijene nafte

LONDON, 3. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na londonskom tržištu razinu od 103 dolara za barel, nakon što su nasilni sukobi u Egiptu potpirili bojazni od mogućih poremećaja u opskrbi i nemira u cijeloj bliskoistočnoj regiji, potisnuvši u drugi plan nabujale zalihe u SAD-u.

Cijene sirove nafte za isporuke u ožujku skočile su za 1,03 dolara na 103,37 dolara za barel, najvišu razinu od 26. rujna 2008. Na američkom tržištu za isporuke u ožujku bile su u plusu 54 centa i iznosile 91,40 dolara.

Pristaše predsjednika Hosnija Mubaraka otvorile su u četvrtak vatru na prosvjednike na kairskom trgu Tahrir. Tom je prilikom ubijeno najmanje pet osoba.

"Mogućnost širenja na neku zemlju koja je sistemski važna za tržište nafte i dalje je relativno mala, ali kombinacija te mogućnosti i važnosti dotoka nafte iz Crvenog mora u Sredozemlje preko Sueskog kanala ugrađuje premiju" u cijene, rekao je Ben Westmore, ekonomist iz National Australia Bank.

Kriza u Egiptu povećala je mogućnost prekida isporuka bliskoistočne nafte koja se transportira kroz Egipat i širenja nemira diljem Bliskog Istoka i sjeverne Afrike, gdje se proizvodi više od trećine svjetske nafte.

U Jemenu je u četvrtak više od 20.000 ljudi izašlo na ulice grada Sanaa, zahtijevajući promjene u vladi, te poručujući da ponuda predsjednika Alija Abdullaha Saleha da će odstupiti 2013. nije dovoljna.

Dosad kriza nije utjecala na promet Sueskim kanalom ni na protok nafte kroz naftovod Suez-Mediterranean.

Egipat kontrolira obje rute, kojima se 2009. transportiralo više od dva milijuna barela nafte dnevno.

Tržišta su ignorirala najnovije tjedne podatke američke vlade o zalihama, koji su u srijedu pokazali rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 2,6 milijuna barela. Porasle su i zalihe benzina, za čak 6,2 milijuna barela dok su zalihe derivata pale za 1,6 milijuna barela.

Rast cijena nafte pojačava pritisak na Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) da poveća proizvodnju. U OPEC-u pak ističu da je opskrba adekvatna i da ne planiraju izvanredni sastanak, prije onog redovnog u lipnju.

Kartel je u četvrtak objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 97,66 dolara, što zanči da je bila 1,27 dolara viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙