FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preuzimanja potaknula rast cijena dionica na Wall Streetu

NEW YORK, 8. veljače 2011. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u dvije i pol godine, jer su najave preuzimanja i dobri poslovni rezultati kompanija potaknuli rast cijena dionica.

Dow Jones indeks ojačao je 0,57 posto, na 12.161 bod, dok je S&P 500 porastao 0,62 posto, na 1.319 bodova, a Nasdaq indeks 0,53 posto, na 2.783 boda. To je nova najviša razina Dow Jones i S&P 500 indeksa od lipnja 2008. godine.

Ulagače su jučer ponajviše ohrabrile najave preuzimanja. Naftna kompanija Ensco objavila je da će za 7,3 milijarde dolara kupiti tvrtku Pride International, dok će industrijski div Danaher za 6,8 milijardi dolara preuzeti Beckman Coultera, proizvođača uređaja za medicinsku dijagnostiku.

Cijena dionice Pride Internationala skočila je više od 15, a Beckmana 10 posto. Dionica Danahera poskupila je 2,2 posto, dok je cijena Enscoa pala više od 4 posto.

Među najvećim je dobitnicama jučer bila i dionica Loewsa, s rastom cijene za više od 4 posto, nakon što je taj konglomerat, u čijem su vlasništvu Loews hoteli i osiguravajuća tvrtka CNA Financial, izvijestio o boljim nego što se očekivalo rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju.

U nedostatku važnijih makroekonomskih podataka, ovoga će tjedna, kažu analitičari, tržište pokretati kvartalna poslovna izvješća i vijesti o preuzimanjima.

Od kompanija čije su dionice uvrštene u S&P 500 indeks, a koje su dosad objavile kvartalna izvješća, njih 72 posto ostvarilo je bolje rezultate nego što se očekivalo. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će ukupna zarada tih kompanija u posljednjem lanjskom kvartalu biti veća za 37 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,89 posto, na 6.051 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,93 posto, na 7.283 boda, a pariški CAC 1,08 posto, na 4.090 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙