FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 7. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

UMAG

Istarski župan Ivan Jakovčić izjavio je danas u Umagu, gdje je s lokalnim čelnicima razgovarao o razvojnim projektima te ulaganjima na tom području, kako Istra, uz minimalnu potporu državnih vlasti, ima dovoljno projekata s kojima može izaći na svjetsko tržište i dovoljno vlastitih ljudskih i financijskih resursa za izlazak iz krize. "Potpora nam je važna, a u drugoj polovici ožujka javnosti ćemo predstaviti naše namjere i model s dva osnovna cilja: vratiti Istru, koja danas ima više od 9.000 nezaposlenih, na razinu pune zaposlenosti, kao i osposobiti gospodarstvo za trajnu konkurentnost na svjetskom tržištu", ustvrdio je Jakovčić. Dodao je kako se prigodom današnjeg posjeta Bujštini razgovaralo i o korištenju europskih fondova za nove tehnologije te ulaganju u infrastrukturu i zaštitu okoliša. Ocijenio je kako je od iznimne važnosti da se na području turizma priprema nekoliko velikih projekata, koji mogu zaposliti nekoliko stotina ljudi.

SPLIT/PUČIŠĆA

Na današnjem radničkom zboru "Jadrankamena" u kinodvorani u Pučišćima na Braču skupina radnika nasrnula je i na pod oborila predsjednika nadzornog odbora i većinskog vlasnika te tvrtke Brunu Orešara jer su nezadovoljni njegovim objašnjenjem zašto kasni plaća za prosinac 2010. i kako ju kani isplatiti, potvrdio je za Hinu načelnik općine Pučišća Marino Kaštelan koji je nazočio skupu. Po Kaštelanovim riječima u kinodvorani je bilo oko 200 radnika, a u jednom trenutku njih pet-šest skočilo je na pozornicu na kojoj se nalazio i govorio Orešar, da je došlo do naguravanja te su ga oborili na pod. "Nastala je gužva, padale su čaše, sve je bilo ružno gledati, ali ubrzo su priskočili drugi radnici i sve se smirilo bez težih posljedica", kazao je Kaštelan. "Kad se izgred smirio, Orešar je nakon pola sata napustio dvoranu", dodao je. Nakon radničkog zbora na skupštini Nezavisnog sindikata "Jadrankamena" odlučeno je da radnici danas stupaju u štrajk. Po Kaštelanovu tumačenju, ako se brzo ne prevladaju teškoće u "Jadrankamenu", tvrtki vrlo važnoj i za Pučišća i za otok Brač, mogao bi joj biti blokiran račun. Na temelju kolektivnog ugovora radnici su plaću za prosinac trebali primiti najkasnije do 20 siječnja 2011., ali nisu, zbog čega su nezadovoljni kao i zbog današnje Orešarove ponude da se 50 posto prosinačke plaće isplati ovaj, a 50 posto idući tjedan. Nakon toga bi u sljedeća dva tjedna isto tako bila isplaćena i plaća za siječanj.

RIJEKA

Na upit na današnjoj konferenciji za novinare slaže li se Primorsko-goranska županija s investicijskim projektom izgradnje turističkog kompleksa, vrijedna 1,5 milijuna eura, Hoto grupe na Krku te s tim u vezi mogućom prenamjenom oko 100 hektara poljoprivredne zemlje u turističku zonu, župan Zlatko Komadina je odgovorio da se projekt ne može realizirati bez izmjene prostornog plana. Postoje interesi i inicijative Hoto grupe Tomislava Horvatinčića za izgradnju sadržaja između Krka i Valbiske. Projekt je dobro zamišljen, ali se ne može realizirati bez izmjene prostornog plana, rekao je župan Komadina. "Grad Krk dao je 'zeleno svjetlo' projektu u kojem će se prenamijeniti zemljište, no taj postupak mora biti pravno jasan. Smatram da investicija mora biti provedena u realnim kategorijama, javno, jasno i transparentno, uz jamstva za zapošljavanje i izgradnju objekata", odgovorio je župan Komadina. Na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare župan je iznio planove rada Zavoda za prostorno planiranje i Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu. Komadina je najavio je početak intenzivnih aktivnosti na izradi novoga prostornog plana, koje će potrajati oko dvije godine.

ZAGREB

HDZ reagirajući na današnju konferenciju za novinare HSLS-a ističe kako su neistinite tvrdnje te stranke da Vlada ne provodi skoro niti jednu mjeru Programa gospodarskog oporavka. "Da su u HSLS-u potpuno neinformirani potvrđuje i činjenica da je danas na okruglom stolu u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva predsjednica Vlade Jadranka Kosor predstavila još jednu od mjera uštede i to objedinjenu javnu nabavu koja će donijeti uštede od oko 350 milijuna kuna", kaže se u priopćenju. Reagirajući, kako se navodi, zbog čitavog niza neistina i netočnosti izrečenih na današnjoj konferenciji za novinare HSLS-a, HDZ u priopćenju "skreće pozornost na potpuno pogrešne tvrdnje danas izrečene od očito neupućenih čelnika HSLS-a". "Tako je HSLS danas ustvrdio da Vlada ne provodi skoro ni jednu mjeru Programa gospodarskog oporavka, što je laž, a tijek Programa mjera gospodarskog oporavka dostupan je na stranicama Vlade RH i svaki ga građanin može pogledati i provjeriti provođenje programa po pojedinoj mjeri", kaže se u priopćenju. Ističu kako je Vlada, pa tako i HDZ kao vodeća stranka koalicije, otvorena za suradnju s onima koji žele i imaju što reći o poticanju investicija i njihovoj realizaciji, otvaranju novih radnih mjesta, no napominju, pritom bi bilo poželjno da budu upućeni u tijek aktivnih mjera koje Vlada provodi.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević i sindikalni povjerenik Jozo Marić danas su na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu ustvrdili da nisu krivi za klevetu za koju ih privatnom tužbom tereti bivši vlasnik Salonita Jozo Ćurković, za kojeg okrivljeni navode da je bijegu od hrvatskog pravosuđa. Riječ je o paradoksu da osoba koja je u bijegu od hrvatskog pravosuđa troši novac poreznih obveznika na sudske postupke pokrenute po privatnim tužbama na koje se ne odaziva, rekao je Matijaševć. Potvrdio je da je u više navrata javno davao izjave o Ćurkoviću ali je kazao da navode u tisku pobija iz opreznosti jer ni jedan članak nije autoriziran. Ispričao je da je smisao njegovih izjava na skupovima uvijek bio isti, odnosno da je govorio kako je neprihvatljivo da je Ćurković nakon što je protiv njega dovršena istraga zbog gospodarskog kriminala teškog 100 milijuna kuna nedostupan hrvatskom pravosuđu i da diktira vođenje stečajnog postupka u Salonitu. Matijašević je u obrani ustvrdio da nije davao izjave s ciljem da nekog okleveta ili uvrijedi već je to činio obavljajući dužnost predsjednika sindikata čiji su članovi tražili njegovu zaštitu. Matijašević i Marić koji se od optužbi brane bez odvjetnika tražili su obustavu postupka zbog zlouporabe prava i "ruganja" od strane Ćurkovića, no sutkinja je rekla da sud nema mogućnosti donijeti takvu odluku. Nastavak rasprave zakazan je za 8. ožujka kad bi trebali biti ispitani sam tužitelj Ćurković i troje novinara koji su izvještavali sa skupova radnika.

ZAGREB

Visoka pomorska učilišta počet će u ožujku ove godine s provođenjem posebnog, alternativnog programa koji će hrvatskim pomorcima omogućiti stjecanje najviših zvanja i bez završene visokoškolske naobrazbe, priopćilo je danas Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Prije upisa na poseban program obrazovanja kandidat treba donijeti dokaz o navigaciji koji izdaju lučke kapetanije. Cijena programa bit će 65 tisuća kuna, uz mogućnost obročnog plaćanja, ovisno o načinu njegova provođenja, rečeno je na današnjem sastanku predstavnika visokih pomorskih učilišta s državnim tajnikom za more Mariom Babićem. Iz Ministarstva napominju da je određivanje cijene u nadležnosti visokih pomorskih učilišta, te da na to nisu mogli utjecati. Po podatcima o broju prijavljenih kandidata, najveći je interes u Splitu, gdje se na Pomorskom fakultetu predbilježilo 80 brodostrojara i 40 nautičara, slijedi Sveučilište u Dubrovniku, na koje se predbilježilo 38 brodostrojara i 7 nautičara, te Pomorski fakultet u Rijeci s 12 brodostrojara i 5 nautičara. Program alternativnog obrazovanja u pravilu će se provoditi u dva modula, svaki u trajanju od 3 mjeseca s najviše 30 sati tjedno. Pomorcima će biti omogućeno i pohađanje programa na različitim visokim pomorskim učilištima, s tim da će imati obvezu polaganja ispita na učilištima gdje su i odslušali predavanje. Nakon položenih ispita, te nakon zadovoljavanja ostalih uvjeta za stjecanje svjedodžbe, pomorci polažu ispit za stjecanje zvanja u lučkim kapetanijama, navodi se u priopćenju.

DUBROVNIK

Na autobusnom kolodvoru u Metkoviću u subotu navečer zatečen je Agim M. (43) iz Kosovske Mitrovice za kojim je zbog većeg broja počinjenih krađa u Švicarskoj raspisana međunarodna tjeralica. Osumnjičenik je uhićen i odveden u policiju gdje je utvrđeno da je isti dan ilegalno ušao pješice iz BiH u Hrvatsku izvan graničnog prijelaza kod Metkovića. Doveden je u istražni centar Županijskog suda u Dubrovniku, a od dežurne istražne sutkinje Marije Donatović-Dabelić doznaje se da je uhićeniku određen 40-dnevni ekstradicijski pritvor.

SPLIT

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) pozvala je danas građane na pojačanu disciplinu pri čišćenju zemljišta i spaljivanju korova jer su od 1. do 7. veljače, uključujući i današnji dan, uz obalu buknula 152 požara koja su zahvatila oko 500 hektara trave, makije, niskog raslinja, borove šume i hrastovine. Angažirano je 776 vatrogasaca, 260 puta su intervenirala vatrogasva vozila, 12 puta pomagali su kanaderi, dva puta air-traktori i jedanput helikopter. Osim štete uzrokovane požarom, akcije navedenih snaga iziskuju i trošenje novca predviđenog za ljetnu sezonu, navodi DUZS. "Apeliramo na građane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina te spaljivanja korova, suhe trave i ostaloga niskog raslinja budu posebno pažljivi pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima te da poštuju odluke lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske) o spaljivanju krova, trave i drugog otpada kojima su propisani uvjeti za spaljivanje", navodi DUZS. Ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenome ne može procijeniti posljedice, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu o svojoj namjeri, objašnjava DUZS. Također ističe da je zabranjeno spaljivati korov i ložiti vatru na otvorenome dok puše vjetar i noću, a za svako izazivanje požara iz nehaja predviđena je visoka novčana kazna.

VATIKAN/ZAGREB

Papa Benedikt XVI. primio je danas u Konzistorijalnoj dvorani Apostolske palače sudionike plenarije Kongregacije za katolički odgoj. Prigodom osobnog susreta zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića sa Svetim Ocem bilo je riječi o predstojećem pohodu pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja ove godine, kratko je izvijestio voditelj Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙