FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Problematična imovina španjolskih štednih banaka u visini 90 mlrd eura

MADRID, 2. veljače 2011. (Hina/AFP) - Španjolske regionalne štedne banke imaju problematičnu imovinu povezanu sa sektorom nekretnina u vrijednosti 90 milijardi eura, sudeći prema izračunu agencije AFP temeljenom na podacima tamošnje središnje banke.

Od toga iznosa, ukupno 29,4 milijarde eura čine nenaplativi zajmovi, iznos od 27,5 milijardi eura otpada na drugorazredne zajmove kojima prijeti nemogućnost otplate, dok je 33,1 milijarda eura povezana s imovinom banaka u nekretninama koje su dospjele u njihovo vlasništvo uglavnom zbog nemogućnosti prodaje.

Španjolska središnja banka zatražila je od 17 regionalnih štednih banaka na koje otpada približno polovina ukupnih zajmodavnih aktivnosti u zemlji da joj dostave detaljne podatke o izloženosti tamošnjem urušenom tržištu nekretnina.

Dosad je podatke dostavilo njih petnaest, čija ukupna vrijednost zajmova i imovine povezane s tržištem nekretnina doseže iznos od 164,9 milijardi eura.

Caixa Ontivent i Caixa Pollensa preostale su dvije banke koje još nisu dostavile podatke.

Glasnogovornica središnje banke istaknula je da su sve štedne banke dužne izvijestiti o izloženosti sektoru nekretnina prije odnosno prilikom predstavljanja rezultata poslovanja za 2010.

Tržišta brine da bi upravo zbog tih banaka Španjolska mogla biti primorana zatražiti pomoć sličnu onoj koju su prošle godine zatražile Irska i Grčka.

S ciljem umirivanja takvih bojazni vlada u Madrida intenzivno radi na jačanju pozicije štednih banaka, a procjenjuje da će njihova dokapitalizacija stajati 20 milijardi eura. S druge strane, tržišta u prosjeku predviđaju otprilike dvostruko veći iznos, dok su neki analitičari mišljenja da bi ta brojka u najmanju ruku mogla dosegnuti 100 milijardi eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙