FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povećani plasmani prekograničnih zajmova u trećem tromjesečju - BIS

LONDON, 28. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Plasmani prekograničnih bankovnih zajmova uvećani su u trećem tromjesečju 2010. za dva posto zahvaljujući kratkotrajnoj stabilizaciji financijskih tržišta, koja je pritiskala zabrinutost u vezi s gospodarstvima eurozone, objavila je Banka za međunarodna poravnanja (BIS).

Ta međunarodna institucija vodi evidenciju o prekograničnim zajmovima diljem svijeta a u četvrtak je objavila da su zajmovne aktivnosti banaka porasle za 624 milijarde dolara u razdoblju između srpnja i rujna, približivši se razini od 31.000 milijarde dolara.

Statistika, koja odražava povezanost europskih gospodarstava, pokazala je da su zajmovi problematičnim zemljama poput Grčke, Irske i Španjolske oživjeli nakon što su ih u drugom tromjesečju pritisnula strahovanja od širenja grčke dužničke krize.

Ti su strahovi ponovno ojačali krajem godine, kada je Irska zatražila pomoć u visini 85 milijardi eura pomoći.

Vrijednost međunarodnih kredita namijenjenih Grčkoj iznosila je krajem rujna 184 milijarde dolara i bila je nešto viša nego krajem lipnja, ali i 22 posto manja nego početkom godine.

U devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna kreditni plasmani Irskoj smanjeni su devet posto, dok su krediti Portugalu pali za 13 a oni Španjolskoj za 16 posto, objavio je BIS, koordinacijsko tijelo svjetskih središnjih banaka.

Najnoviji podaci također pokazuju da su tijekom trećeg tromjesečja prekogranične kreditne aktivnosti banaka u razvijenim zemljama porasle za 5,2 posto, nakon pada u prethodnom tromjesečju, dok su krediti zemljama u razvoju nastavili rasti.

Međunarodno zaduživanje je u stalnom porastu u posljednja tri desetljeća.

U razdoblju od rujna 2008. do kraja 2009. smanjilo se za 11 posto, budući da su banke obustavile kreditne plasmane tvrtkama i drugim bankama, unatoč nastojanjima vlada i središnjih banaka da odmrznu kreditna tržišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙