FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 31. siječnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

SPLIT/PODSTRANA - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je izrazila „velike nade“ da će državne institucije BiH uvažiti činjenicu da su hrvatske državne institucije utvrdile da vukovarski branitelj Tihomir Purda, koji se nalazi u BiH u pritvoru, nije kriv. Premijerka Kosor je također naglasila kako se u borbi za istinu o braniteljima neće posustati rekavši da je to „jedna nova bitka za Hrvatsku“. „Najvažnije je da su hrvatske državne institucije u procesu koji je bio u skladu s hrvatskim zakonima ustanovile da hrvatski branitelj Tihomir Purda nije kriv nego je branio svoju domovinu i svoj grad Vukovar. Tu činjenicu, ja sam sigurna, uzet će u obzir svi oni koji to moraju, posebice državne institucije BiH, gdje se on sada nalazi. Velike nade ulažemo u to,“ rekla je danas premijerka Kosor u Podstrani kod Splita gdje je položila temeljni kamen za izgradnju zgrade sa 16 stanova namjenjenih zbrinjavanju članova obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, članova obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata. Premijerka je istaknula kako želi da se proces Purdi što prije završi te da se on vrati u Vukovar svojoj djeci i obitelji. Ponovila je kako su hrvatske državne institucije utvrdile da je njegov iskaz u zatočeništvu dobiven „na silu zahvaljujući užasnoj torturi“. Na novinarski upit kako komentira izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da je hrvatska Vlada izdala Tihomira Purdu, premijerka Kosor je kazala kako je to politikanstvo. Odbacila je i, kako je rekla, bilo kakva prozivanja da su branitelji „povlastičari“ i rekla da je zakonska obveza brinuti o braniteljima jer su oni sve dali za Domovinu.

OSIJEK - Na vojnom poligonu "Gašinci" kod Đakova danas je završila redovita godišnja vježba "Hrvatski ponos 2011.", započeta 24. siječnja, koja je ujedno završni dio priprema 17. hrvatskog kontingenta (HRVCON) uoči odlaska u ISAF-ovu misiju u Afganistan u ožujku. Vježbi su, uz ine, nazočili ministar obrane Davor Božinović, zamjenici načelnika Glavnog stožera Republike Hrvatske general pukovnik Slavko Barić, kontraadmiral Zdenko Simičić i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske (HKOV) general pukovnik Mladen Kruljac. Tijekom vježbe, među ostalim, prikazan je napad na ophodnju vojne policije i odgovor na taj napad iz zasjede na pratnju VIP osoba te akcija pretraživanja okružja i sela u kojem se nalaze pobunjeničke postrojbe. Ministar Božinović je pred sudionicima vježbe podsjetio kako su se hrvatske oružane snage u ISAF uključile 2003. u sklopu programa "Partnerstvo za mir", znatno prije nego je Hrvatska postala članicom NATO-a te da od tada Hrvatska postupno povećava svoj doprinos jednoj od najvažnijih misija toga saveza.

ZAGREB - Državni ured za reviziju utvrdio je više nepravilnosti i propusta u poslovanju Ministarstva obrane (MORH) u 2009. zbog kojih je za to ministarstvo izrazio uvjetno mišljenje te mu naložio da nepravilnosti ispravi, dok su ministarstva unutarnjih i vanjskih poslova dobila pozitivno, odnosno bezuvjetno mišljenje. U posebnom dijelu revizijskog izvješća koji se odnosi na spomenuta tri ministarstva, a s kojega je Sabor prošloga tjedna skinuo oznaku tajnosti, stoji kako su obavljenom revizijom u MORH-u utvrđene nepravilnosti i propusti u sustavu unutarnjih financijskih kontrola, planiranja i računovodstvenog poslovanja, upravljanja nekretninama, te u postupcima javne nabave. Državna revizija uz ostalo prigovara MORH-u to što nije uspostavio prethodnu kontrolu postupaka javne nabave, odnosno njegove službe nisu evidencije izdanih narudžbenica i realizacije ugovora dostavljale u roku, kao ni imena osoba koje imaju ovlast naručivati robe, usluge i radove. U MORH-u nije zaživio ni jedinstven informatički sustav, nego funkcionira više međusobno nepovezanih sustava od kojih su neki zastarjeli i nisu održavani, a posebice se to odnosi na sustav za praćenje nekretnina, odnosno evidenciju stanova, garaža i poslovnih prostora.

RIJEKA - Gradska vijećnica i saborska zastupnica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vesna Buterin na današnjoj je konferenciji za novinstvo, osvrnuvši se na izjave riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela s konferencije za novinstvo u prošlom tjednu, kazala da se poslužio "jedinim preostalim oružjem - napadima da bi prikrio istinu". Buterin je rekla da je gradonačelnik "vidljivo iživciran činjenicom da je na naplatu došao njegov loš rad i loš rad cijele gradske uprave". Istaknula je da Obersnel nije odgovorio na pitanje gdje je potrošeno 149 milijuna kuna koje je, kako je navela, revizija u izvješću prikazala da su nezakonito potrošeni. Obersnel nije odgovorio ni na HDZ-ov upit zbog čega propada poduzetništvo u Rijeci i što on čini da poduzetnicima olakša teškoće, a ne pokazuje ni da mu je stalo do njih, rekla je. Obersnel se brine samo za poduzetnike iz SDP-a, kao što je slučaj s tvrtkom "Tržnice", s kojom grad još nije raskinuo ugovor, naglasila je Buterin. Pozvala je državno odvjetništvo i druga mjerodavna tijela da utvrde gdje je potrošeno onih 149 milijuna kuna u proteklih nekoliko godina.

ZAGREB - Zagreb je osamdesetih godina prošlog stoljeća bio među vodećim europskim zdravstvenim centrima, grad gdje je obavljena prva umjetna oplodnja, neke od prvih transplantacija organa u Hrvatskoj, a danas je po broju zdravstvenom osoblja ispod europskog prosjeka pa će, bez promjene u organizaciji i upravljanju zdravstvenim resursima, situacija za desetak godina biti još gora, istaknuto je na okruglom stolu SDP-a o strategiji razvoja zagrebačkog zdravstva. Predsjednik SDP-ova Središnjeg savjeta prof. Rajko Ostojić naglasio je kako je cilj da Zagreb, sa svojih pet najvećih hrvatskih bolnica i mrežom drugih zdravstvenih ustanova, ponovno postane zdravstveno središte u ravni s Pragom, Bečom i drugim gradovima u ovom dijelu Europe. Član SDP-ova savjeta za zdravstvo prof. Mirando Mrsić rekao je da Zagrebu nedostaje bolnica preko Save koja bi, zajedno s KB Sveti Duh, bila u gradskom vlasništvu te je da je potrebno nastaviti s razvojem domova zdravlja u polikliničke centre koji bi mogli zadovoljiti 80 posto zdravstvenih potreba građana. Smatra da je u domove zdravlja potrebno vratiti djelatnosti školske medicine i kućnih posjeta, centre za mentalno zdravlje i ljekarne, te osnovati centre za palijativnu srkrb. U Zagrebu je, kazao je Mršić, potrebno konačno otvoriti prvi hospicij a u sklopu razvoja socijalne skrbi početi razvijati domove za starije i nemoćne koji neće biti, kako je rekao, domovi za umiranje.

ZAGREB - Šezdeset nezaposlenih žena starijih od 40 godina s područja Zagrebačke županije moći će se besplatno osposobiti za posao dadilje, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Zagrebačkoj županiji gdje je predstavljen projekt Europske unije "Certificirane profesionalne dadilje na tržištu rada Zagrebačke županije". Vrijednost projekta je 941.457 tisuća kuna (127.224 eura), od čega je EU osigurala 83,74 posto potrebnog iznosa, a u sklopu IV. Komponente IPA programa - "Razvoj ljudskih potencijala", provode ga Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije, uz financijsku podršku Zagrebačke županije, rekao je direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije Zlatko Herček. Partneri projekta su Hrvatski zavod zapošljavanje, koji će odabrati kandidatkinje te pučka otvorena učilišta Samobor, Velika Gorica i Ivanić-Grad, u kojima će se žene educirati za posao dadilje. Za taj će se posao moći osposobiti žene koje su duže od godinu dana na Zavodu za zapošljavanje, starije od 40 godina te nezaposlene samohrane majke i ostale marginalizirane žene, rekla je Marija Halić iz zagrebačke Podružne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

ZAGREB - Zagrebačka županija raspisala je dva milijuna kuna vrijedan natječaj za potpore programima i projektima organizacijama civilnog društva i drugima pravnim osobama u području zdravstvene socijalne i humanitarne djelatnosti u ovoj godini, priopćeno je danas iz Zagrebačke županije. Rok za podnošenje prijava je do 28. veljače 2011. godine do 12 sati. Pravo prijave imaju organizacije civilnog društva registrirane prema Zakonu o udrugama i druge pravne osobe čije je primarno djelovanje usmjereno na zdravstveno, socijalno i humanitarno područje.

ZAGREB - U povodu obilježavanja Europske godine volontiranja 2011. danas je održan okrugli stol o vrednovanju dobrovoljnog rada u sustavu visokog obrazovanja u Hrvatskoj, cilj kojega je potaknuti i unaprijediti vrjednovanje doprinosa takva rada visokom obrazovanju, proširiti ideju volonterstva na odgoj i obrazovanje te pojačati suradnju i partnerstvo svih dionika koji se bave volonterstvom. Volonterstvo pridonosi boljoj umreženosti među ljudima te boljoj povezanosti, istaknula je predstavnica Hrvatske mreže volonterskih centara Ivana Kordić na početku skupa, na kojem su sudjelovali predstavnici javnog i civilnog sektora, među kojima i državne uprave i organizacija civilnoga društva koji se bave razvojem dobrovoljstva te prosvjetnih vlasti. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs pozdravio je volontiranje, posebice među mladima, istaknuvši kako oni takvim radom stječu radno i životno iskustvo te se uključuju u neformalno obrazovanje. Ministar drži da bi se mladima, osim priznanja za dobrovoljni rad, trebao taj rad vrjednovati i u obrazovnom sustavu. Rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš drži da visokoškolske ustanove, osim nastavne zadaće, moraju djelovati tako da izgrađuju mlade ljude u osobe koje grade zajednicu i sudjeluju u suvremenom demokratskom društvu.

ZAGREB - Na okruglom stolu koji je danas na temu "Nezaposlenost mladih: prioritet na marginama" organizirala Mreža mladih Hrvatske upozoreno je na težak i, kako je rečeno, neprimjeren položaj mladih u dobi od 15 do 30 godina na tržištu rada. Mladi, kojih je u Hrvatskoj 21,3 posto, danas sve više predstavljalju izgubljenu generaciju sa sve manje nade da će si osigurati egzistenciju i pristojan život, poručeno je sa skupa. Konzultantica za tržište rada Sanja Crnković Pozaić upozorila je kako je demografska struktura u Hrvatskoj takva da će u idućih 15 godina na mnogim područjima izostati zamjena starijih zaposlenika mladima. Nisu svi mladi jednako zatečeni nezaposlenošću, mišljenja je Crnković Pozaić. Zapošljivost mladih s visokim obrazovanjem puno je bolja od onih koji dolaze iz strukovnog obrazovanja, rekla je. Pojasnila je kako je sustav obrazovanja tih mladih ljudi takav da nemaju dovoljno prakse niti načina da praksu steknu, što utječe na njihovu zapošljivost na tržištu rada. Radno zakonodavstvo, kako je rečeno, trebalo bi biti fleksibilnije kako bi pronalaženje i promjena posla bila znatno jednostavnija, no fleksibilizacija ne smije biti u raskoraku s izgradnjom socijalno-sigurnosne mreže.

SPLIT - Državna uprava za zaštitu i spašavanje domaćin je međunarodne radionice sa simulacijskom vježbom „Operativno planiranje - Split 2011.“, cilj koje je utvrditi standardne postupke u planiranju i izradi operativnih zadataka u vezi sa požarima na otvorenu prostoru. Radionicu, koja se provodi u suradnji s civilnom zaštitom Republike Italije, okupila je 26 sudionika iz 13 zemalja (Albanija, Alžir, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Egipat, Hrvatska, Izrael, Jordan, Libanon, Maroko, Tunis, Turska i Palestinska Uprava), otvorio je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut. Izrazivši zadovoljstvo što je Euromed Program za prevenciju, pripravnost i odgovor na prirodne i tehnološke katastrofe (EUROMED PPRD South), ponudio suradnju sredozemnim državama, među kojima je i Hrvatska, prepoznavši tako da je potrebna zajednička suradnja i doprinos razvoju i poboljšanju prevencije, pripravnosti i intervencijskih kapaciteta služba civilne zaštite u zaštiti od prirodnih katastrofa. Naglasio je kako će Hrvatska u skladu s objektivnim mogućnostima i dalje biti aktivna zemlja partner tog programa te podupirati sva nastojanja kako bi se ojačale veze s mehanizmom EU-a za civilnu zaštitu.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) apeliralo je u današnjem priopćenju na stečajnog upravitelja Radija 101 Branka Petanjeka da odmah dopusti raditi i onim novinarima i ostalim radnicima toga radija koji su od 1. prosinca prošle godine pa do stečaja bili u zakonitom štrajku. Štrajk je, kako se ističe u priopćenju, pokrenula Podružnica Sindikata novinara Hrvatske zato što radnici mjesecima nisu primali plaće niti su im uplaćivani doprinosi. Prema informacijama koje ima HND, onemogućen je rad daleko najbrojnijoj skupini radnika, zainteresiranoj da nastavi proizvoditi program koji bi mogao ostvariti prihode Radiju 101. Nije jasno zašto se tim novinarima i ostalim radnicima onemogućava rad, a istodobno je, po njihovim informacijama, omogućeno raditi ljudima bez ikakva ugovora, koje je još za štrajka angažirala bivša Uprava, ističe HND.

ZAGREB - Umjesto najavljene presude optuženicima za trostruko ubojstvo u središtu Slavonskog Broda 2004. Antunu Blaževiću (51) i Darku Vukojeviću (39) na zagrebačkom Županijskom sudu danas je ponovno otvorena glavna rasprava kako bi se rasvijetlili novi dokazi, odnosno utvrdile sve okolnosti povezane s oružjem kojim su ubijene dvije žrtve. Iako je za danas najavilo objavu nepravomoćne presude, vijeće pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića zaključilo je da je za donošenje presude nužno utvrditi tko je vlasnik pištolja "luger" iz kojega su ubijeni Goran Begić (28) i Dragan Prgomet (32) . Sudac Majerović objasnio je kako je potrebno rasvijetliti je li riječ o registriranu ili ilegalnu oružju te je li prvooptuženik Blažević njime bio naoružan ili je, kao što on tvrdi, pištolj oteo Begiću i potom ubio njega i Dragana Prgometa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙