FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u vezi s europskim problemima podupro euro

LONDON, 20. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta na krilima nastavljene potražnje središnjih banaka, te pod utjecajem optimizma ulagača u vezi s rješenjem europskih dužničkih problema.

Euro je u takvim okolnostima ojačao prema dolaru 0,3 posto na 1,3520 dolara, nakon što je prethodno nakratko dotaknuo i najvišu razinu prema zelenoj novčanici u dva mjeseca od 1,3539 dolara.

Dolar je istodobno ostao nepromijenjen prema jenu, na 82,22 jena.

Rast jedinstvene europske valute potaknule su kupovine središnjih banaka u regiji Bliskog Istoka i Azije, kao i optimizam ulagača da će Europski stabilizacijski fond (EFSF) u konačnici ponuditi sveobuhvatno rješenje za pomoć zemljama eurozone pri suzbijanju visoke razine duga.

"Raste raspoloženje prema euru i čini se da tržište želi EU-u dati vremena da osmisli sveobuhvatnije rješenje problemima rubnih zemalja eurozone", ocjenjuje valutni strateg nabCapitala Gavin Friend.

List Financial Times Deutschland objavio je da ministri financija eurozone raspravljaju o planu ublažavanja pritisaka na Grčku koji bi obuhvaćao mogućnost otkupa duga koji bi Atena financirala sredstvima iz EFSF-a.

"Tržišta su relativno smirena i sada sklona ocjeni da vlasti eurozone mogu riješiti probleme. Stoga su počela kupovati eure slijedom povoljne razlike u prinosima u odnosu na dolar", zaključuje direktorica valutnih istraživanja tvrtke Forex.com Kathleen Brooks.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙