FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio, kinesko povećanje kapitalnih rezervi prigušilo sklonost riziku

LONDON, 14. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u petak oslabio prema američkom dolaru, kliznuvši s najviše razine u mjesec dana, a na gubitku je bio i australski dolar, nakon što je kineska središnja banka povisila razinu obveznih rezervi za banke, prigušivši apetit ulagača za rizikom.

Euro je u takvom okruženju prema dolaru oslabio 0,2 posto na 1,3325 dolara, nakon što je nakratko dotaknuo najvišu razinu u mjesec dana prema zelenoj novčanici od 1,3458 dolara.

Ulagači su se odlučili povući iz imovine koju smatraju rizičnijom nakon što je kineska središnja banka četvrti put u samo dva mjeseca objavila odluku o povećanju razine obveznih rezervi za banke, za dodatnih pola postotnog boda. To je protumačeno kao signal da je banka spremna tolerirati usporavanje gospodarskog rasta kako bi obuzdala inflaciju.

Odluka je najteže pogodila australski dolar, zbog bliskih trgovinskih odnosa te zemlje s Kinom. Tako je australska valuta oslabila prema američkom imenjaku čak jedan posto, kliznuvši na 98,70 američkih centi.

Euro je na početku trgovine crpio potporu iz izjava čelnika Europske središnje banke (ECB) Jeana-Claudea Tricheta o inflaciji u eurozoni, koje su potaknule spekulacije da bi banka mogla ranije no što se očekivalo povisiti ključne kamatne stope.

"Dosta banaka razmišlja o reviziji prognoza o tome kada bi ECB mogao povisiti kamatne stope, što daje podršku euru i izaziva rast kratkoročnih pozicija u eurima", ocjenjuje valutni strateg banke Nordea u Kopenhagenu Niels Christensen.

Istodobno europsku jedinstvenu valutu i dalje pritišću bojazni u vezi s ozbiljnošću dužničkih problema eurozone, što koči njezin rast.

Švicarski se franak pak našao pod pritiskom uoči sastanka švicarske vlade i predstavnika poslovne zajednice, banaka i sindikata o implikacijama njegova snažnog rasta. Euro je u četvrtak ojačao prema franku 0,1 posto, na 1,2880 franaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙