FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: očekuje se rast industrijske proizvodnje

ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - U studenome prošle godine u Hrvatskoj je industrijska proizvodnja porasla za blagih 0,2 posto, a makroekonomisti procjenjuju da je porasla i u prosincu, što se ponajviše zahvaljuje rastu izvoza jer je domaća potražnja i dalje nejaka.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u prosincu, a šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u tom mjesecu industrija ojačala za 1 posto.

Njihove procjene kreću se od stagnacije do rasta proizvodnje za 3,8 posto.

Pozitivno na industrijsku proizvodnju utječe rast izvoza, što se ponajviše zahvaljuje jačanju europskih gospodarstava, a time i tamošnje potražnje.

„Očekujemo porast proizvodnje, što je djelomice odraz niske baze iz četvrtog kvartala prethodne godine te 'kompenzacije' za slabiji nego što se očekivalo rezultat u studenome. Stabilizaciji proizvodnje pridonosi i dalje visoka inozemna potražnja za kapitalnim dobrima, primjerice, opremom i postrojenjima, te za intermedijarnim proizvodima, što je praćeno i dalje snažnim rastom narudžbi za sljedeće mjesece", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

No, slabost domaće potražnje i dalje je ograničavajući faktor, navode makroekonomisti u anketi Hine.

Državni zavod za statistiku objavit će danas i podatak o stopi nezaposlenosti u lanjskom prosincu, a pet makroekonomista u anketi Hine procjenjuje da je porasla sa 17,8 posto, koliko je iznosila u studenome, na 18,8 posto.

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je nedavno da je u prosincu broj nezaposlenih porastao za 7.495 osoba, ili 2,4 posto, u odnosu na prethodni mjesec, na 319.845 osoba, što je najveći broj nezaposlenih od travnja 2005. godine.

„Rast broja nezaposlenih osoba posljedica je uobičajenih sezonskih kretanja u domaćem gospodarstvu, sporog oporavka realnog sektora i procesa restrukturiranja“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙