FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inflacija u Njemačkoj na najvišoj razini u zadnje dvije godine

BERLIN, 27. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Njemačka inflacija dosegnula je u siječnju na najvišu razinu u zadnje dvije godine zbog povećanja troškova energije i hrane, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci Destatisa.

Godišnja stopa inflacije u najvećem europskom gospodarstvu porasla je s 1,7 posto u prosincu na 1,9 posto u siječnju, objavio je njemački statistički ured. Podaci se temelje na preliminarnim rezultatima iz šest njemačkih saveznih zemalja.

Rast njemačkih potrošačkih cijena na najvišu razinu od studenog 2008. zadat će dodatne glavobolje Europskoj središnjoj banci, koja se suočava s pojačanim inflatornim pritiscima u 17-članoj eurozoni.

Najnoviji podaci o inflaciji nadovezali su se na izvješće koje je objavljeno u srijedu a pokazalo je da je indeks uvoznih cijena u prosincu zabilježio najveći skok u 29 godina. Njemački statistički ured objavio je da je uvozna inflacija u prošlom mjesecu poskočila 12 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U studenom porasla je za 10 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙