FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijski ulagači oprezni, euro blago oslabio

TOKYO, 24. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer se ulagači plaše zaoštravanja monetarne politike u Kini, dok je tečaj eura pao ispod 1,36 dolara, skliznuvši s najviših razina u devet tjedana.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji ojačale između 0,4 i 0,6 posto.

No, burzovni indeksi u Hong Kongu i Šangaju oslabili su oko 0,3 posto, a pale su i cijene dionica na ostalim azijskim tržištima.

Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na petak. Od početka mjeseca u minusu je otprilike 1 posto.

Oprezno trgovanje ponajviše je posljedica strahovanja ulagača od zaoštravanja monetarne politike u Kini, nakon što su prošloga tjedna objavljeni podaci o snažnom rastu tamošnjeg gospodarstva, ali i inflacije u posljednjem lanjskom kvartalu.

Doduše, inflacija u prosincu blago je pala u odnosu na studeni, na 4,6 posto. No, analitičari smatraju da je znatno veća.

„Ne treba vjerovati službenim kineskim podacima. Mora da živite na mjesecu, ako doista mislite da je inflacija u Kini 4,6 posto. U stvarnosti je puno je bliža brojki od 10 posto. Kina više nije jeftina zemlja za proizvodnju“, kaže Francis Lun, direktor u tvrtki Fulbright Securities u Hong Kongu.

Na valutnim je tržištima, pak, euro skliznuo s najviših razina u posljednja dva mjeseca.

Nakon što je u petak dosegnuo 1,3615 dolara, jutros se njegov tečaj kreće oko 1,3595 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura blago je porasla sa 112,50 na 112,60 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj porastao s 82,55 jena, koliko je iznosio u petak, na 82,75 jena.

Terminska cijena nafte kreće se oko 89,40 dolara po barelu, što je za 30-ak centi više nego u petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙