FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: oprez na azijskim burzama, euro iznad 1,33 dolara

TOKYO, 14. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno jer su ulagače u defenzivu natjerali jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, rast nezaposlenosti u SAD-u i mogućnost povećanja kamata u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Šangaju oslabile između 0,7 i 1,1 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasli su između 0,1 i 0,8 posto, a MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,1 posto.

Jučerašnji blagi, ali ipak pad cijena dionica na Wall Streetu razočarao je azijske ulagače, kao i podaci o neočekivano snažnom rastu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna.

Ulagače su na oprez natjerali i čelnici Europske središnje banke, naznačivši nakon jučerašnjeg redovitog sastanka da bi ECB uskoro mogla povećati kamatne stope kako bi suzbila inflacijske pritiske.

Nakon što su dulje vrijeme zbog recesije inflacijski pritisci u svijetu bili nejaki, rast cijena nafte i drugih sirovina, te hrane već je neke zemlje natjerao na povećanje kamata.

Nedavno su to učinile monetarne vlasti u Kini, Južnoj Koreji i Tajlandu.

„Jučerašnji signali iz ECB-a ojačali su naše uvjerenje da će europske monetarne vlasti povećati kamate prije američkog Feda“, kaže Ken Wattret, ekonomist u banci BNP Paribas.

Naznake da bi ECB uskoro mogla povećati kamate, kao i uspješne aukcije španjolskih i talijanskih obveznica potaknule su jučer snažan uspon tečaja eura.

Nakon što je jučer skočio 1,7 posto, što je njegov najveći dnevni rast u posljednjih šest mjeseci, jutros se tečaj eura na valutnim tržištima stabilno kreće oko 1,3360 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 108,75 na 110,40 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti pao je s jučerašnjih 83 na 82,55 jena.

Nakon nekoliko dana snažnog rasta, jutros je terminska cijena nafte pala za 30-ak centi, na 91,10 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙