FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze pale, euro i dalje iznad 1,33 dolara

TOKYO, 17. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, a ponajviše u Kini jer su tamošnje monetarne vlasti u petak ponovno zaoštrile monetarnu politiku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, dok su cijene dionica u Šangaju potonule više od 2 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pali su između 0,1 i 0,8 posto, a MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,3 posto.

Kina je u petak ponovno povećala stopu izdvajanja obvezne rezerve banaka, što je već sedmo takvo povećanje u posljednjih godinu dana. Na taj način kineske monetarne vlasti pokušavaju zauzdati preveliko kreditiranje i inflaciju.

„Kako je rast kineskog gospodarstva i dalje vrlo snažan, u idućih šest mjeseci očekujemo daljnje povećanje rezervi banaka, ali i ključnih kamatnih stopa“, pišu analitičari HSBC-a u osvrtu na tržišna zbivanja.

S obzirom da bi stezanje monetarne politike moglo usporiti rast kineskog gospodarstva, mogla bi oslabiti i tamošnja potražnja za sirovinama. Stoga su jutros pale i cijene sirovina.

Terminska cijena nafte oslabila je za 25 centi, na 91,30 dolara po barelu, zbog čega su pod pritiskom dionice u energetskom i rudarskom sektoru.

Dionice rudarskih divova BHP Billitona i Rio Tinta pojeftinile su oko 1 posto.

Na valutnim je, pak, tržištima euro ponešto oslabio, nakon što je prošloga tjedna prema dolaru ojačao 3,8 posto, što je njegov najveći tjedni skok od ožujka 2009. godine.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3315 dolara, dok je u petak dosegnuo 1,3374 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura spustila se sa 110,90 jena, koliko je iznosila u petak, na 110,40 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće se, pak, na razinama od petka – oko 82,90 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙