FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne iznad 89 dolara

LONDON, 11. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 89 dolara za barel, pri čemu je njihov rast na početku trgovine zakočila najava da će ključni naftovod na Aljasci ponovno biti pušten u promet već za nekoliko dana.

Cijene sirove nafte za isporuke u veljači pale su na američkom tržištu 15 centi na 89,10 dolara za barel, nakon što su na početku trgovanja dosegnule 89,67 dolara. Na londonskom tržištu barel je pojeftinio 40 centi i njime se trgovalo po 95,30 dolara.

Naftovod Trans Alaska dug 1.280 kilometara zatvoren je nakon što je u subotu otkriveno curenje. Time je prekinut protok koji odgovara oko 12 posto američke proizvodnje sirove nafte.

Dužnosnici su u ponedjeljak kazali da bi naftovod trebao biti ponovno otvoren krajem tjedna.

Trgovci ističu da je zatvaranje naftovoda tek privremeno pružilo podršku cijenama nafte.

"Ne vjerujemo da će se ovaj prekid pretvoriti u bilo kakav značajan poremećaj opskrbe naftom budući da su zalihe i dalje više nego dovoljne“, kazao je Edward Meir, robni analitičar u tvrtki MF Global.

"Dakle, cijene bi u drugom dijelu tjedna mogle ponovno pasti, posebno nakon zatopljenja u istočnom dijelu SAD-a."

Očekuje se da će najnoviji podaci iz SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu s obzirom na oporavak uvoza, što bi bio njihov prvi rast u šest tjedana, pokazuje preliminarna anketa Reutersa.

Zalihe derivata koje uključuju lož ulje i dizel trebale bi se smanjiti za 1,3 milijuna barela, a zalihe benzina za 2,8 milijuna barela, pokazala je anketa.

Američki naftni institut objavit će tjedne podatke o zalihama tijekom dana, a američka vlada u srijedu.

U prethodnih pet tjedana američke zalihe sirove nafte smanjile su se više od 24 milijuna barela, što je njihov najveći pad u tom razdoblju od lipnja 2008.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u utorak je na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 91,33 dolara, što znači da je bila 50 centi viša nego krajem prošlog tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙