FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobra potražnja za španjolskim obveznicama, prikupljene tri milijarde eura

MADRID, 13. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Španjolska je u četvrtak glatko prikupila tri milijarde eura na aukciji državnih obveznica, koja je ocijenjena ključnim testom povjerenja ulagača, dan nakon što je uspješna prodaja portugalskih državnih obveznica donekle ublažila pritiske na tržištima.

Odaziv je bio snažan, pri čemu je vrijednost ponuda više nego dvostruko nadmašila vrijednost ponuđenu na upis. Pritom su ipak prosječni prinosi po petogodišnjim obveznicama uvećani na 4,54 posto, s 3,58 posto koliko su iznosili na prethodnoj aukciji, održanoj 4. studenoga, kada je potražnja nadmašila ponudu za 1,6 puta.

Španjolska je aukcijom planirala prikupiti između dvije i tri milijarde eura.

Dan ranije, snažnu je potražnju privukla i prodaja duga Portugala, kojega mnogi vide kao sljedeću zemlju eurozone, nakon Grčke i Irske, u redu za kriznu pomoć.

Španjolska vlada tvrdi kako ni njoj ni Portugalu neće biti potrebna krizna pomoć zahvaljujući mjerama štednje i reformama čiji je cilj sređuivanje stanja u javnim financijama. U Madridu također ističu da njihov položaj nije ni po čemu nalik onome Grčke ili Irske, budući da je udio duga u španjolskom BDP-u 20 postotnih bodova manji od europskog prosjeka.

Ulagači ipak strahuju da će širenje europske dužničke krize potaknuti rast španjolskih troškova zaduživanja. Kad bi vlada u Madridu bila prisiljena zatražiti međunarodnu pomoć, bilo bi to pogubno za eurozonu, budući je ta zemlja oko pet puta veća i od Grčke i od Irske, što bi samo po sebi definitivno dovelo u tešku kušnju financijsku stabilnost toga bloka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙