FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od dužničke krize opet trese europska tržišta kapitala

LONDON, 7. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama cijene dionica danas su pale, pri čemu najviše na burzama u Španjolskoj i Portugalu, jer su na površinu ponovno izbili strahovi investitora oko dužničke krize u eurozoni, a vlada nervoza i uoči objave ključnog podatka o zaposlenosti u SAD-u.

Londonski Ftse indeks oko 13,30 sati bio je u minusu 0,3 posto, na 6.002 boda, a pariški CAC 0,5 posto, na 3.885 bodova. Istodobno, Frankfurtski DAX ojačao je 0,2 posto, na 6.993 boda.

Najveće gubitke pretrpjele su burze u tzv. perifernim zemljama članicama, budući da raste trošak osiguranja od rizika neplaćanja dugova u eurozoni uoči za idući tjedan najavljenih emisija novih obveznica Portugala, Španjolske i Italije.

Tako je španjolski IBEX indeks potonuo 1,3 posto, a portugalski PSI 20 0,8 posto.

„Uz tri prezadužene zemlje članice eurozone koje idućega tjedna planiraju izdati nove emisije obveznica, i to u rasponu od samo dva dana, rastu napetosti na financijskim tržištima u svijetu. Uspjeh tih aukcija ovisit će o apetitu investitora“, kaže Orlando Green, strateg pri Credit Agricole.

U takvim uvjetima porasla je razlika između prinosa po 10 godišnjim obveznicama njemačke države, koje se smatraju sigurnim ulaganjem, i ostalih perifernih država eurozone.

Tako je razlika između prinosa po portugalskim i njemačkim obveznicama porasla za 18 baznih bodova, na 438 bazna boda, a između španjolskih i njemačkih 10-godišnjih obveznica za 6 baznih bodova i sada iznosi 264 baznih bodova.

Prinos po njemačkim 10-godišnjim obveznicama trenutno je 2,925 posto.

Istodobno, zbog političkih razmirica u Belgiji, razlike između prinosa belgijskih i njemačkih obveznica danas su porasle za 8 baznih bodova, na 126 baznih bodova, što je najveći spread još od početka prosinca lani. A trošak osiguranja belgijskoj duga od rizika neplaćanja dosegnuo je rekordnih 255 baznih bodova, i sada je u razini cijene talijanskog troška osiguranja.

Investitori su na oprezu u uoči objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u u prosincu. Analitičari procjenjuju da je u prosincu broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu povećan za 175.000, dok bi stopa nezaposlenosti trebala pasti s 9,8 na 9,7 posto.

Na najvećem gubitku su dionice duhanskih kompanija, nakon što je Citigroup snizio investicijski rejting proizvođačima cigareta Philip Morris Internationalu, BAT-u i Imperial Tobbacou s 'kupiti' na 'držati'. Dionice spomenutih kompanija oslabile su od 1,9 do 2,1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙