FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Špekulira se da je ECB priskočio Portugalu u pomoć

LONDON/FRANKFURT, 10. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) pritekla je u ponedjeljak u pomoć Portugalu kupovinom državnih obveznica, tvrde trgovci na europskim obvezničkim tržištima.

"ECB kupuje portugalske obveznice s rokom dospijeća od pet i 10 godina, zapravo kupuje sve što se nudi", kazao je jedan neimenovani trgovac.

Tvrdnje da je ECB intervenirao kupovinom obveznica na sekundardnom tržištu potaknule su danas pad premija na prinose na portugalske državne obveznice, a koje su prošlog tjedna oštro poskočile u očekivanju ovotjednih novih aukcija portugalskog državnog duga.

Drugi je trgovac pak upozorio da ECB po svemu sudeći kupuje i grčke i irske državne obveznice. Izvori u Europskoj uniji tvrde da središnja banka još nije kupovala španjolske državne obveznice.

Ekonomisti i tržišni analitičari upozoravaju na prevladavajuće mišljenje da je samo pitanje vremena kada će Portugal, pritisnut visokim proračunskim manjkom i stagnacijom u gospodarstvu, ali i oslabljenom konkurentnošću nakon pristupa eurozoni, biti prisiljen zatražiti pomoć.

"Ako razlike u prinosima na državne obveznice nastave rasti, slabi su izgledi da Portugal izbjegne traženje pomoći", kazao je Laurence Boone iz pariškog ogranka Barclays Capitala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙