FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal uspio prikupiti 1,25 milijardi eura

LISABON, 12. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Dugovima opterećen Portugal uspio je u srijedu prikupiti 1,25 milijardi eura na pomno praćenoj aukciji obveznica, koju je obilježila snažna potražnja ali i zahtjevi ulagača za visokim prinosima.

Agencija za javni dug objavila je da je prodala trogodišnje obveznice u vrijednosti 650 milijuna eura i devetogodišnje obveznice u vrijednosti 599 milijuna eura. Prosječan prinos na obveznice s rokom dospijeća od tri godine iznosio je 5,4 posto, u odnosu na četiri posto zabilježenih na prošloj aukciji, dok je u slučaju obveznica s rokom dospijeća od devet godina iznosio 6,7 posto, kliznuvši blago sa 6,8 posto zabilježenih na protekloj sličnoj aukciji.

U agenciji također navode da je znak velike potražnje činjenica da je Portugal mogao prikupiti i dvostruko veću svotu od one koja je ponuđena na upis.

Portugalska vlada tvrdi da joj nije potrebna pomoć izvana i da može obnoviti povjerenje tržišta strogim programom štednje, koji uključuje povećanje poreza i rezanje plaća.

Većina analitičara predviđa da će europska financijska kriza potopiti Portugal, malu zemlju s krhkim gospodarstvom, jer će troškovi zaduživanja poskočiti na neodržive razine.

Portugal mora u ovoj godini na financijskim tržištima prikupiti 20 milijardi eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙