FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 7. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Gospodarska klima u eurozoni i Europskoj uniji poboljšala se u prosincu, pokazalo je ključno istraživanje Europske komisije, zaokružujući u optimističnom tonu prošlu, prilično sumornu godinu. Pokazatelj gospodarske klime u eurozoni ponovno je rastao u prosincu, dosegnuvši 106,2 boda, dok je u studenome iznosio 105,1 bod. Značajno je porastao i u EU-u, sa 105,1 na 106,1 bod. Vodeća gospodarstva Njemačka i Francuska pritom su bilježila rast snažniji od očekivanog, ali su uteg bile južne članice pogođene dugovima i javnim deficitima. Među pojedinim sektorima, raspoloženje u industriji snažno se popravilo u prosincu, uz skok odgovarajućeg indeksa u prosincu u eurozoni na 4,0 boda, s 0,4 boda u studenom. Skočio je i indeks raspoloženja u industriji EU27, također na 4,0 boda, s 0,7 bodova u studenom. Povjerenje potrošača u eurozoni i EU27 oslabilo je u prosincu u skladu s prošlotjednom procjenom. U odvojenom je izvješću Komisija objavila da je indeks poslovne klime u eurozoni u prosincu snažno porastao u prosincu, na 1,31 bod, s 0,91 boda u studenom, blizu rekordno visokih 1,43 boda iz travnja 2007.

WASHINGTON - Stopa nezaposlenosti u SAD-u kliznula je u prosincu na najnižu razinu proteklih godinu i pol dana, pokazali su u petak objavljeni ključni podaci ministarstva rada. Broj otvorenih radnih mjesta nadmašio je broj onih zatvorenih za 103 tisuće. Očekivalo se da će ta razlika iznositi 175 tisuća. Ministarstvo je istodobno revidiralo naviše podatke za listopad i studeni, povećavši broj neto otvorenih radnih mjesta u listopadu s prethodno procijenjenih 172 tisuće na 210 tisuća. Procjena za studeni podignuta je s 39 tisuća na 71 tisuću. Time je stopa nezaposlenosti u SAD-u u prosincu kliznula na 9,4 posto, spustivši se na najnižu razinu od svibnja 2009. U studenome je iznosila 9,8 posto. Pritom je privatni sektor povećao broj radnih mjesta za 113 tisuća, dok je broj zaposlenih u javnom sektoru smanjen za 10 tisuća. U prosincu je u SAD-u nezaposleno bilo ukupno 14,5 milijuna ljudi.

MADRID - Potpredsjednik kineske vlade Li Keqiang potvrdio je ovaj tjedan u Madridu svoje povjerenje u španjolsko i općenito europsko gospodarstvo. Obećao je da će Kina povećati kupnju španjolskih državnih obveznica te potvrdio sklapanje trgovinskih sporazuma sa Španjolskom u vrijednosti 5,6 milijarda eura. "Mislimo da će Španjolska prevladati sadašnje gospodarske i proračunske teškoće", rekao je Li Keqiang. Istaknuo je da njegova zemlja neće smanjiti svoj portfelj španjolskih obveznica nego upravo suprotno. "Kupit ćemo ih još, ovisno o uvjetima na tržištu", kazao je. Po pisanju El Paisa, Peking je spreman kupiti španjolske državne obveznice u vrijednosti oko šest milijarda eura.

LJUBLJANA - Prodaja automobila u Sloveniji prošle je godine, u suprotnosti s očekivanjima distributera koji su najavljivali stagnaciju, porasla za 5,9 posto. Sekcija za motorna osobna vozila pri gospodarskoj komori objavila je da je 2010. godine prodano 64.571 novo vozilo, od čega 60 posto u kategorijama malih vozila i automobila donje srednje klase. Povećana prodaja vozila u suprotnosti je s izjavama distributera koji su sredinom godine govorili o stagnaciji ili čak daljnjem padu prodaje zbog gospodarske krize te zahtijevali da država stimulira rast na automobilskom tržištu. U 2009. godini, koja je za automobilski sektor bila najteža, prodaja osobnih automobila u Sloveniji smanjila se za 19, a gospodarskih vozila za čak 39 posto. I prema podacima iz prošle godine u Sloveniji se najviše prodalo Renaultovih vozila, koji s 9.950 prodanih vozila ima gotovo 17-postotni tržišni udio. Na drugom mjestu je Volkswagen, a na trećem Opel.

PARIZ - Francuske obavještajne službe ispituju ulogu Kine u slučaju industrijske špijunaže u automobilskoj tvrtki Renaultu koji je francuski ministar industrije ocijenio kao "gospodarski rat", rekao je agenciji Reuters izvor iz francuske vlade. Suspenzija trojice visokih dužnosnika u Renaultu, uključivo i člana upravnog odbora, oživjela je strahove od industrijske špijunaže i navela francusku vladu da upozori na 'opću opasnost' za francusku industriju. Dužnosnici su osumnjičeni da su proslijeđivali podatke o važnom programu razvoja električnih vozila, ključnom za Renaultovu poslovnu strategiju koji je zajedno sa svojim japanskim partnerom Nissanom u taj program uložio milijarde eura. Ured francuskog predsjednika zatražio je istragu, rekao je izvor u petak. Francuska država posjeduje 15 posto Renaulta. Kina, gdje ispušni plinovi sudjeluju sa 70 posto u onečišćenju u velikim gradovima, snažno ustrajava na razvoju 'zelenih' vozila u okviru razvoja vlastite automobilske industrije.

LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prekoračivši razinu od 89 dolara za barel, poduprte ključnim izvješćem o američkom tržištu rada u prosincu, koje je potaknulo nadu u stabilan oporavak američkog gospodarstva. Na američkom tržištu cijene barela porasle su 67 centi na 89,05 dolara. Na londonskom su tržištu bile u minusu 41 cent, spustivši se na 94,11 dolara. Sve su oči bile uprte u SAD u očekivanju ključnog izvješća o tržištu rada koje je pokazalo da je američko gospodarstvo u prosincu otvorilo 103 tisuće radnih mjesta, manje no što se očekivalo. Pritom je revidirala podatke za studeni i listopad, te je stopa nezaposlenosti u prosincu kliznula na najnižu razinu u proteklih godinu i pol dana od 9,4 posto. Analitičari su očekivali njezino klizanje na 9,7 posto. "Prognoza za gospodarstvo i dalje je dobra i sve ukazuje na daljnji rast", zaključio je Gerrit Zambo iz Bayerische Landesbanka. Osjetniji rast cijena nafte zakočio je pak jači dolar, koji smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, prigušujući potražnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙