FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 31. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BERLIN - Njemačkoj trebaju Europa i euro koji je temelj našeg uspjeha, rekla je kancelarka Angela Merkel u svojoj novogodišnjoj čestitki u petak, dok se čini da Nijemci imaju sve manje povjerenja u tu valutu. "Europa se ovih mjeseci našla na velikoj kušnji. Moramo ojačati euro. Nije riječ samo o našem novcu. Euro je više od valute", rekla je Merkel u televizijskoj poruci čiji je tekst objavljen unaprijed. "Mi, Europejci, ujedinili smo se za svoje dobro. Ujedinjena Europa je jamstvo našeg mira i naše slobode. Euro je temelj našeg uspjeha", rekla je kancelarka. "Njemačkoj trebaju Europa i zajednička valuta. Za našu dobrobit i kako bismo izvršili naše zadaće na svjetskoj razini", dodala je. Njemačka javnost se duboko podijelila u vezi s eurom, osobito nakon programa financijskog oporavka Grčke i Irske, za koje Njemačka izdvaja najviše novca.

WASHINGTON - Glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Olivier Blanchard ocijenio je u četvrtak da bi i drugim europskim državama osim Grčke moglo biti u interesu da im u smanjenju javnog duga pomognu MMF i Europska unija. Blanchard pritom nije izravno spomenuo niti jednu državu. U potpunosti shvaćam oklijevanje država da zatraže zajednički program Europske unije i MMF-a. No takvi programi mogu pomoći, dodao je. Po Blanchardu, financijska pomoć MMF-a i EU-a pridonosi cilju srednjoročnog smanjenja duga na dva načina. Prvo, određujući gornju granicu kamata pod kojima države mogu posuđivati novac, programi eliminiraju rizik da ulagači, imali oni krivo ili pravo, traže visoke kamate, što državama onemogućava vraćanje duga i time ostvaruje strahove ulagača. Drugo, čak i ako programi ne traže više nego što je sama država planirala učiniti, oni jačaju vjerodostojnost tih obveza i vraćaju povjerenje tržištima, dodao je. Proteklu godinu obilježili su zajednički planovi pomoći EU-a i MMF-a dvjema članicama eurozone - Grčkoj u svibnju, koja će kroz tri godine dobiti 110 milijarda eura, i Irskoj u studenome, koja će dobiti 85 milijarda eura također kroz tri godine.

NEW YORK - Udjel dolara u svjetskim deviznim rezervama u trećem je ovogodišnjem tromjesečju smanjen, dok su ukupne devizne rezerve središnjih banaka dosegnule rekordnih 9.000 milijardi dolara, pokazali su najnoviji podaci Međunarodnog monetarnog fonda. Udjel američkog dolara od ukupno oko 5.000 milijardi dolara poznatih globalnih deviznih rezervi u tom je tromjesečju smanjen na 61,3 posto, sa 62,1 posto u tromjesečju ranije, objavio je MMF. Istodobno je zabilježen rast ukupnih rezervi na rekordnih 9.000 milijardi dolara krajem rujna 2010. Od toga nije poznat točan sastav nekih 3.000 milijardi dolara rezervi, no vjeruje se da ih većim dijelom čini američki dolar. Udjel eura u poznatim svjetskim deviznim rezervama blago je uvećan na 26,9 posto, s ranijih 26,5 posto, dok je udjel japanskog jena također porastao na 3,6 posto s 3,3 posto.

LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se spustile ispod 90 dolara uslijed manjeg od očekivanog pada američkih zaliha sirove nafte, te su na putu da ovu godinu zaključe u plusu za više od 12 posto i s prosječnom razinom od oko 80 dolara za barel. Cijene barela sirove nafte za isporuke u veljači pale su na američkom tržištu za 14 centi, na 89,70 dolara, nakon što su u ponedjeljak zabilježile najvišu razinu u 26 mjeseci od 91,88 dolara. Na londonskom tržištu bile su u minusu 10 centi i iznosile su 92,99 dolara. Barel nafte na putu je da u 2010. zabilježi prosječnu cijenu od 79,60 dolara, zahvaljujući oporavku globalne potražnje, neuobičajeno hladnoj zimi i padu zaliha. To je druga najviša prosječna cijena nakon rekordnih 99,75 dolara, zabilježenih u 2008. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije u petak na svojoj internetskoj stranici objavila cijenu referentne košarice njezine nafte za četvrtak.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi blago su u petak oslabjeli u mirnoj trgovini posljednjeg dana u ovoj godini. Londonski indeks FTSE oslabio je 0,7 posto, na 5.929 bodova. U sličnom je postotku na gubitku bio i pariški CAC, spustivši se na 3.825 bodova na zatvaranju. Oba tržišta danas rade skraćeno. Indeks FTSE je na putu da zabilježi rast od preko 10 posto u 2010., a pariški CAC vjerojatno će ostati u crvenom, u minusu od oko 2,5 posto. Indeks DAX Frankfurtske burze koja na Silvestrovo nije radila, ojačao je u 2010. za 16 posto i ostvario najbolji rezultat od tri glavna regionalna indeksa, dijelom zahvaljujući snažnom oporavku njemačkog gospodarstva. Europske dionice uglavnom su u 2010. ojačale unatoč previranjima u regiji zbog dugova država, potpomognute snažnom potražnjom s tržišta u nastajanju i bržim od očekivanog oporavka u SAD-u.

NEW YORK - Unatoč boljim makroekonomskim podacima nego što se očekivalo, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago pale jer ulagači ne žele previše riskirati pred sam kraj godine. Dow Jones indeks oslabio je 15 bodova ili 0,14 posto, na 11.569 bodova. S&P 500 pao je 0,15 posto na 1.257 bodova, a za toliko je oslabio i Nasdaq indeks, zaronivši na 2.662 boda. Izvješća o nezaposlenosti, poslovnoj aktivnosti i prodaji kuća ukazuju na poboljšanja u američkom gospodarstvu. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna za 34.000, na 388.000, najnižu razinu od srpnja 2008. godine. Podaci Instituta za menadžere nabave pokazuju, pak, da je indeks poslovne aktivnosti u središnjem dijelu SAD-a skočio sa 62,5 na 68,6 bodova, dok su analitičari očekivali pad na 61 bod. Od početka mjeseca S&P 500 indeks porastao je 6,5 posto, pa bi mu ovaj prosinac mogao biti najbolji od 1991. godine. U cijeloj su godini, pak, S&P i Dow Jones indeks porasli oko 14 posto, dosegnuvši najviše razine u više od dvije godine.

LONDON - Euro je u petak nakratko dosegnuo najvišu dvotjednu razinu prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, dok se švicarski franak zadržao oko rekordno visoke razine prema dolaru u slaboj trgovini na Silvestrovo. Jedinstvena je europska valuta prema dolaru tako ojačala 0,5 posto, na 1,3350 dolara, nakon što je prethodno nakratko skočila na 1,3391 dolar, najvišu razinu u dva tjedna prema zelenoj novčanici. Euro je također u sličnom postotku ojačao prema franku, na 1,2495 franaka, oporavivši se od rekordno niske razine od 1,2398 franaka nakratko zabilježene dan ranije. Dolar je pak prema švicarskom franku danas potonuo na novu rekordno nisku razinu od 0,9339 franaka. Kasnije se oporavio na 0,9365 franaka, nešto ojačavši u odnosu na dan ranije. Pod pritiskom je dolar bio i prema jenu, oslabjevši za 0,2 posto, na 81,37 jena, ne tako daleko od najniže razine u sedam tjedana od 81,28 jena dotaknute u četvrtak. Dolar se tako nalazi na razini tek dva jena iznad rekordno niske razine u razdoblju poslije Drugog svjetskog rata od 79,75 jena zabilježene u 1995. godini. Prema jenu je u ovoj godini ukupno oslabio više od 12 posto. Problemi s kojima se suočavaju rubna gospodarstva eurozone natjerali su u 2010. ulagače na povlačenje iz eura i okretanje relativnoj sigurnosti švicarske valute, što je rezultiralo ukupno gotovo 16-postotnim padom vrijednosti eura prema franku u ovoj godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙