FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 3. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati

BRUXELLES - Europska unija izrazila je zadovoljstvo početkom rada novih europskih tijela za nadzor financijskog sektora u prvim danima nove godine. "Europa izvlači pouku iz krize", rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier. Riječ je o novim tijelima za praćenje i nadzor, čija je zadaća pravodobno detektiranje problema i poduzimanje odgovarajućih mjera kako bi se oni riješili, dodao je. Regulatorna tijela uključuju Europski odbor za sistemske rizike sa sjedištem u Frankfurtu i tri agencije za nadzor banaka, osiguravajućih tvrtki i tržišta dionica sa sjedištima u Londonu, Frankfurtu i Parizu. Uloga regulatora sa sjedištem u Frankfurtu, kojeg će u početnoj fazi voditi Europska središnja banka, jest upozoravanje i izdavanje preporuka zemljama-članicama EU-a, odnosno njihovim nadzornim tijelima, u vezi sa prijetnjama za njihovu financijsku stabilnost. Ostala tri tijela predlagat će tehničke standarde koji bi trebali vrijediti u cijeloj Europi, posredovati između tijela država članica, privremeno zabranjivati ili ograničavati trgovinu financijskim proizvodima i po potrebi pozivati državna tijela da poduzmu odgovarajuće mjere. Riječ je Europskoj agenciji za bankovni sektor, Europskoj agenciji za osiguranje i mirovine i Europskoj agenciji za vrijednosnice i tržišta.

PARIZ - Brazil, Indija i Kina predviđaju godinu gospodarskog napretka, a europske zemlje s Francuskom na čelu na 2011. gledaju pesimistično, pokazali su rezultati istraživanja BVA-Gallupa provedenog od listopada do prosinca na 64.203 ispitanika u 53 zemlje. U Brazilu, Kini i Indiji 49 posto ispitanika ocjenjuje kako če 2011. biti "godina gospodarskog napretka", a samo 14 posto vjeruje da će to biti "godina gospodarskih teškoća", pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak u francuskom dnevniku Parisienu. Nasuprot tomu, samo 15 posto ispitanika u zapadnoj Europi smatra da će 2011. biti prosperitetna godina, 45 posto ih vjeruje da će biti stabilna, a 38 posto teška. Autori istraživanja Francusku su prozvali "kraljicom pesimizma", jer čak 61 posto ispitanika očekuje godinu gospodarskih teškoća, kao i 52 posto Britanaca, 48 posto Španjolaca i 41 posto Talijana. Među Europljanima su najmanje pesimistični Nijemci, kojih samo 22 posto očekuje lošu godinu. Na sjevernoameričkom kontinentu prevladava pesimizam glede gospodarske situacije (samo 25 posto ih vjeruje u gospodarski uspješnu godinu, ali je bitno izraženiji optimizam glede osobne situacije za koju 45 posto ispitanika smatra da će biti bolja nego 2010.

BRUXELLES - Europska komisija objavila je u ponedjeljak da je pokrenula istragu kako bi utvrdila je li mađarska odluka o uvođenju kriznog poreza čitavom nizu gospodarskih sektora u skladu s europskim propisima. Mađarska vlada uvela je u listopadu prošle godine sporni namet tvrtkama u energetskom, telekomunikacijskom i maloprodajnom sektoru, prikupivši time 161 milijardu forinti (809 milijuna dolara). Porez će prestati ubirati 2013. godine. Skupina od 15 tvrtki, uključujući velike njemačke i austrijske energetske kompanije, poslale su pismo Europskoj komisiji prosvjedujući protiv tog nameta, a u ponedjeljak ih je podupro i njemački ministar gospodarstva Rainer Bruederle. Pismo su između ostalog potpisali izvršni direktori ING Groupa, RWE-a, Deutsche Telekoma i OMV-a. Glasnogovornik Europske komisije Olivier Bailly kazao je da je Komisija u listopadu pisala vladi u Budimpešti, tražeći odgovarajuće informacije. Odgovor je dobila i prije no što su tvrtke uputile svoj prigovor. "Sada proučavamo službeni prigovor i pismo mađarske vlade", kazao je Bailly novinarima.

NEW YORK - Popularna društvena mreža Facebook pribavila je od američke investicijske banke Goldman Sachs i ruske investicijske tvrtke Digital Sky Technologies injekciju od 500 milijuna dolara, čime je njezina vrijednost porasla na 50 milijardi dolara, objavio je u ponedjeljak New York Times. Pritom udio Goldman Sachsa u tom ulaganju iznosi 450 milijuna, a ruske tvrtke 50 milijuna dolara, piše NYT. Zahvaljujući tom ulaganju vrijedost Facebooka premašila je one srodnih internetskih kompanija Yahoo i eBay, kao i medijske tvrtke Time Warner, izračunao je utjecajni njujorški list pozivajući se na izvore upoznate s ugovorom. Injekcija će Facebooku omogućiti razvoj novih resursa, te akvizicije i privlačenje kvalitetnih zaposlenika u sklopu nastojanja da se izravnije uhvati u koštac s internetskim pretraživačem Googleom.

LONDON - Euro je u ponedjeljak oslabio prema dolaru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta, budući da ga i u novoj godini pritišću bojazni povezane s dužničkom krizom u eurozoni. Euro je tako kliznuo na 1,3312 dolara, s 1,3377 dolara koliko je iznosio na zatvaranju tržišta na staru godinu. Izgubio je na vrijednosti i prema švicarskom franku i to 0,2 posto, te se njime trgovalo po 1,2458 franaka. Time se zadržao blizu rekordno niskoj razini prema švicarskoj valuti od 1,2398 franaka koju je dosegnuo prošli tjedan. Dolar je pak u istom postotku ojačao prema švicarskoj valuti, dosegnuvši 93,55 centima. Posljednjeg dana prošle godine zabilježio je rekordno nisku razinu prema franku od 93,01 centima. "Danas nema uistinu dramatičnih vijesti iz Europe i likvidnost na tržištu još je uvijek slaba. Razlike u prinosima po državnim obveznicama možda malo pritišću euro", tumači Lutz Karpowitz iz frankfurtskog Commerzbanka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙