FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: realan rast BDP-a u trećem tromjesečju 0,2 posto

ZAGREB, 31. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je tromjesečju ove godine realno porastao za 0,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je danas Državni zavod za statistiku potvrđujući time svoju već ranije objavljenu prvu procjenu.

Na blagi rast BDP-a u trećem ovogodišnjem tromjesečju najviše je utjecao rast osobne potrošnje, najznačajnije kategorije u BDP-u, koja je zabilježila rast za 1,9 posto. To je prvi rast osobne potrošnje nakon sedam tromjesečja uzastopnog pada.

Analitičari Raiffaisen banke napominju kako su na rast osobne potrošnje u trećem tromjesečju upućivali i podaci iz realnog sektora. Pritom navode kako je trgovina na malo u trećem kvartalu zabilježila realan rast za 1,7 posto, što je dijelom potaknuto i dobrom turističkom sezonom i vjerojatno blago višim prihodima od turizma nego prošle godine. Osim toga na potrošnju je određeni utjecaj imalo i sezonsko zapošljavanje te ukidanje niže stope kriznog poreza početkom srpnja ove godine, kao i promjena poreznih stopa i razreda, što je utjecalo na blagi rast neto plaća.

Pozitivan doprinos rastu BDP-a u trećem tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine dolazi i od neto izvoza roba i usluga s obzirom da je izvoz porastao po višoj stopi od uvoza. Tako je izvoz roba i usluga u trećem kvartalu ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan za 5,7 posto, dok je uvoz rastao po stopi od 3,1 posto. Izvoz roba i usluga bilježi rast od prvog tromjesečja ove godine, dok je uvoz porastao po prvi put nakon sedam tromjesečja uzastopnog pada.

Najveći su pad među sastavnicima BDP-a zabilježile investicije u fiksni kapital koje su u trećem tromjesečju ove godine pale za 9,5 posto u odnosu na treći kvartal prošle godine. Time je nastavljen pad investicija, sedmo tromjesečje za redom.

U trećem je tromjesečju ove godine nastavljen i pad potrošnje države i taj pad iznosi 0,9 posto u odnosu na treći lanjski kvartal.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem je tromjesečju 2010. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realno manja za 0,2 posto.

Pritom se i nadalje najveći pad bruto dodane vrijednosti bilježi u građevinarstvu, za 15,3 posto u odnosu na treći kvartal lani.

Pad bilježi i poljoprivreda, lov, šumarsto i ribarstvo i to za 2,7 posto, dok ostala područja djelatnosti imaju rast bruto dodane vrijednosti.

Tako je u javnoj upravi i obrani, socijalnom osiguranju, osobnim uslugama i djelatnosti kućanstava bruto dodana vrijednost u trećem tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla za 0,3 posto, u prijevozu, skladištenju i vezama za 0,5 posto, rudarstvu i vađenju, prerađivačkoj industriji te opskrbi električnom energijom, plinom i vodom za 0,8 posto, u financijskom posredovanju i poslovanju nekretninama za 1,4 posto.

Statistika u trgovini na veliko i malo bilježi rast bruto dodane vrijednosti za 1,8 posto, a u hotelima i restoranima rast je u trećem tromjesečju ove u odnosu na treći kvartal lani iznosio 4,1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙