FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irski BDP porastao 0,5 posto u trećem tromjesečju

DUBLIN, 16. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Dugovima pritisnuto irsko gospodarstvo u trećem je tromjesečju zahvaljujući snažnom izvozu poraslo za 0,5 posto prema tromjesečju ranije, nakon pada aktivnosti za jedan posto u prethodnom tromjesečju, pokazali su u četvrtak podaci tamošnjeg ureda za statistiku.

"Prvotne procjene za treće tromjesečje 2010. upućuju na stopu rasta od 0,5 posto", navodi se u priopćenju statističkog ureda.

U priopćenju se dalje navodi da je u tromjesečju od travnja do lipnja bruto domaći proizvod (BDP) te malene članice eurozone pao za jedan posto, čime je blago revidiran prvotno procjenjen pad od 1,2 posto.

Ministar financija Brian Lenihan kazao je da je povratak rastu u trećem tromjesečju pokazao da "gospodarstvo raste, prije svega zahvaljujući vrlo snažnoj izvedbi sektora izvoza".

U usporedbi s trećim tromjesečjem prošle godine irski BDP smanjen je pak za 0,5 posto, objavio je nadalje statistički ured.

Lenihan je nadalje ustvrdio da će na godišnjoj razini gospodarstvo vjerojatno porasti u zadnjem tromjesečju ove godine ili početkom iduće.

"Današnje brojke pokazuju da se gospodarstvo stabiliziralo i da se sada nalazi na putu izvozom predvođenog rasta", kazao je Lenihan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙