FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se stagnacija Crobexa, u fokusu dionica Ine

ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas se očekuje stagnacija Crobexa, a u fokusu ulagača i dalje će biti dionica Ine, no kako se približavamo božićnim blagdanima, za očekivati je i splašnjavanje obujma trgovanja.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih petoro danas očekuje stagnaciju Crobexa, dvoje porast, a dvoje pad.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,25 posto, na 2.039 bodova, a Crobex10 0,14 posto, na 1.108 bodova.

Redovni promet iznosio je 114 milijuna kuna, što je 26 milijuna manje nego u petak.

Najveći promet ponovno je ostvaren dionicom Ine, 90,84 milijuna kuna, što je 34 milijuna manje nego u petak. Mirovinski fondovi u posljednjih su pet trgovinskih dana otkupili oko 260.000 dionica Ine, dok se ponuda MOL-a odnosi na otprilike 800.000 dionica, koje drže mali i institucionalni ulagači.

„I danas na domaćem tržištu očekujem slično trgovanje kao i jučer, dakle stagnaciju Crobexa s dionicom Ine u najvećem fokusu ulagača“, ocjenjuje Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Od važnijih poslovnih najava, izdvaja se današnja konferencija za novinare Končar Elektroindustrije, na kojoj će čelnici tvrtke predstaviti rezultate poslovanja za ovu i planove za 2011. godinu.

Franin ističe da se približavanjem božićnih blagdana može očekivati splašnjavanje interesa investitora za dionice, zbog čega će oslabiti obujam trgovanja, kako na domaćem, tako i na svjetskim tržištima.

A sa svjetskih burzi i dalje stižu pozitivni signali. Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks blago porastao, no trgovalo se oprezno jer nije bilo novih vijesti koje bi mogle znatnije pokrenuti tržište.

Na azijskim i europskim burzama cijene dionica jutros su također porasle.

„Najvažniji svjetski burzovni indeksi na najvišoj su razini u posljednje dvije godine. Pretpostavljam da će se pozitivno raspoloženje nastaviti jer analitičari imaju vrlo dobra očekivanja vezana uz rezultate poslovanja američkih kompanija“, zaključuje Franin.

Stopa nezaposlenosti ponovno iznad 18 posto

Od makroekonomskih izvješća, danas se očekuje podatak Državnog zavoda za statistiku o stopi nezaposlenosti u studenome, koja će, kako se procjenjuje, po prvi puta od ožujka preskočiti razinu od 18 posto.

Nedavno je Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio da je u studenome broj nezaposlenih porastao za otprilike 7.800 osoba, ili 2,6 posto, u odnosu na prethodni mjesec, na ukupno 312.350 nezaposlenih.

Stoga pet makroekonomista u anketi Hine procjenjuje da je stopa nezaposlenosti porasla sa 17,8 posto, koliko je iznosila u listopadu, na 18,3 posto, najvišu razinu od ožujka.

Rast nezaposlenosti posljedica je, navode makroekonomisti u anketi, uobičajenih sezonskih kretanja, restrukturiranja u pojedinim dijelovima gospodarstva i sporog oporavka domaćeg gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙