FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američka vlada u srijedu je podnijela tužbu protiv britanske naftne korporacije BP i nekoliko drugih tvrtki zbog divovske naftne mrlje u Meksičkom zaljevu, nastale ovog proljeća nakon eksplozije i potonuća platforme Deepwater Horizon. U tužbi podnesenoj u New Orleansu, Ministarstvo pravosuđa tereti BP i njegove partnere na bušotini Macondo, te tvrtku Transocean kao izvođača bušenja da nisu poduzeli "nužne mjere opreza" kako bi spriječili ili stavili pod nadzor eksploziju do koje je došlo 20. travnja. Nakon eksplozije je iz oštećenih instalacija bušotine na morskom dnu nafta istjecala tri mjeseca, stvorivši najveću naftnu mrlju u povijesti SAD-a, s procijenjenih oko 4,9 milijuna barela sirove nafte. U tužbi se traži da sud novčano kazni tužene tvrtke prema Zakonu o čistoći vode, te da ih proglasi neograničeno odgovornima za naknadu šteta, prema Zakonu o zagađenju naftom. Traži se da im sud nametne podmirenje svih troškova i šteta uzrokovanih izlijevanjem nafte, uključujući štete na prirodnim resursima i štete koje su pretrpjele tvrtke. Lokalne vlasti i tvrtke ranije su podnijele već gotovo 80 drugih tužbi. BP kaže da je već isplatio 4,2 milijarde dolara odšteta, te je pristao dati 20 milijardi dolara u poseban američki fond za čišćenje zagađenja. Tvrtka procjenjuje da puni trošak može doseći 40 milijardi dolara.

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovarat će s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem ako je on legitimni predstavnik kosovskih Albanaca, no pokažu li se točnima navodi o njegovoj upletenosti u trgovinu drogom i ljudskim organima Tadić će svoje stajalište promijeniti ovisno o stajalištu međunarodne zajednice, rekao je u srijedu u Beogradu. Britanski mediji prenijeli su u srijedu da je Vijeće Europe u izvješću o stanju ljudskih prava na Kosovu optužilo bivše zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), među kojima i premijera Thacija, za teška kršenja ljudskih prava uključujući trgovinu drogom i ljudskim organima. Srbija mora pregovarati sa svakim koga Albanci s Kosova drže legitimnim predstavnikom, rekao je Tadić. Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić ocijenio je "neizvjesnom" budućnost kosovskog premijera Thacija, a zamjenik srbijanskoga državnog odvjetnika za ratne zločine i glasnogovornik tužiteljstva Bruno Vekarić "velikom pobjedu za istinu i pravdu".

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN u srijedu je na ministarskoj sjednici koju je vodio američki potpredsjednik Joe Biden, ukinulo trgovinske sankcije Iraku uvedene kao odgovor na njegovu okupaciju Kuvajta 1990., pod režimom bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina. Vijeće sigurnosti UN izglasalo je tri rezolucije kojima su okončane trgovinske sankcije, zatvoren program pomoći UN-a iz 1990-ih poznat kao "nafta za hranu", a vladi u Bagdadu dano je još šest mjeseci zaštite prihoda od nafte od potencijalnih vjerovnika. Odluka Vijeća sigurnosti slijedila je godinu dana prije najavljenog povlačenja američkih snaga iz Iraka. Irak će i dalje pohranjivati 5 posto prihoda od nafte na posebni račun UN-a koji se koristi za obeštećenje žrtvama invazije na Kuvajt.

BEJRUT - Libanonska vojska je u srijedu rekla da je otkrila dvije sofisticirane izraelske naprave za nadzor na planinama iznad Bejruta koje su mogle pomoći izraelskim snagama u praćenju i određivanju ciljeva napada. Libanonska vojska je u izjavi rekla da je oprema otkrivena zahvaljujući informacijama koje su libanononskoj obavještajnoj službi dali "izvori iz pokreta otpora", što je izraz za militantnu šijitsku skupinu Hezbolah. Vojska je rekla da je Izrael naprave postavio u Saninu i Barouku, brdskom području sjevereno i južno od Bejruta. Naprave su mogle utvrditi koordinate ciljeva i imale su lasere sposobne doseći udaljenost od 20 kilometara, neovisan izvor energije i opremu za prijenos slika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙