FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 13. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

SANAA

Islamistički portal Šumuk al-islam, povezan s al-Kaidom objavio je u nedjelju fotografiju počinitelja atentata u Stockholmu. Portal navodi da se napadač zove Tajmur Abdel Vahab te da je "izveo mučeničku operaciju u Stockholmu", ne iznoseći međutim njegove godine, državljanstvo, kao ni pripada li nekom ekstremističkom pokretu. Ravnatelj odjela za sigurnost Anders Thornberg potvrdio je u nedjelju na tiskovnoj konferenciji da je riječ o "terorističkom činu" te da je pokrenuta istraga za terorizam na temelju švedskih zakona. "Riječ je o samoubilačkom napadu, kakvih dosad nije bilo u Švedskoj", dodao je. Dvije eksplozije odjeknule su u subotu poslije podne u trgovačkom središtu Stockholma, pri čemu je poginula jedna osoba za koju se pretpostavlja da je počinila napad, a dvije su lakše ozlijeđene.

KAIRO

Nekoliko stotina Egipćana okupilo se u nedjelju u Kairu ispred Vrhovnog suda u prosvjedu protiv novog parlamenta nastalog nakon spornih izbora koje su bojkotirale glavne oporbene stranke. "Nevažeći, nevažeći", skandiralo je oko 200 prosvjednika, na čijim je transparentima pisalo "Ovo nije naš parlament", "Dolje nelegitimni parlament". Organizator manifestacije, George Ishak je objavio da namjerava osporiti legitimnost novog parlamenta u kojem je Nacionalna demokratska stranka predsjednika Hosnija Mubaraka dobila 424 od 508 mjesta.

LJUBLJANA

Novi zakon o slovenskoj radio-televiziji, koji je donijela vlada premijera Boruta Pahora a koji je parlament potvrdio prije mjesec i pol, uvjerljivo je odbačen u nedjelju na referendumu koji je održan na inicijativu oporbenih stranaka. Po neslužbenim rezultatima koji su objavljeni u nedjelju navečer zakon, za koji je vlada tvrdila da javnom RTV-u donosi financijsku stabilnost te veću autonomiju i neovisnost, poduprlo je 27,36 posto izišlih na referendum, dok je 72,64 posto bilo protiv. Na referendum je izišlo samo 14,63 posto građana s pravom glasa, što je jedan od najmanjih odaziva na referendume u Sloveniji do sada.

PRIŠTINA

Na Kosovu su u 19 sati zatvorena birališta na prvim parlamentarnim izborima nakon proglašenja neovisnosti u veljači 2008., a prema izlaznim anketama koje prenose agencije, pobijedila je Demokratska stranka Kosova premijera Hashima Thacija. Po izlaznoj anketi koja je provedena na uzorku više od 2.000 birača, Demokratska stranka Kosova Hashima Thacija osvojila je 31 posto glasova, dok je Demokratska liga Kosova Ise Mustafe osvojila 25 posto. Glasovanje se odvijalo uglavnom mirno, uz nekoliko manjih incidenta na sjeveru, gdje živi većinski srpsko stanovništvo. Na tom su području zbog napetosti neka biračka mjesta zatvorena već u 16 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙