FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Ivić i Pšenica o peticiji izbjeglih Srba

ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić izjavio je dana kako ne može komentirati to što su jučer u Beogradu predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske u Srbiju najavili da počinju prikupljati potpise za peticiju, kojoj je cilj spriječiti da Hrvatska postane članicom EU-a prije nego što se riješe njihovi zahtjevi.

Prikupljanje potpisa najavili su jučer u Beogradu predstavnici Koalicije udruga izbjeglih i Asocijacije izbjegličkih udruga u Srbiji kako bi ojačali već potpisanu peticiju, kojoj je cilj spriječiti ulazak Hrvatske u EU uniju prije nego se, kako kažu, trajno riješe otvorena pitanja izbjeglih Srba.

"Ne mogu ja to komentirati, takve zahtjeve. Hrvatska je pri kraju svog europskog puta, Hrvatska će na godinu zaključiti pregovore, potpisati pristupni sporazum i bit će određen datum kada ćemo postati punopravna članica EU. O tome ne odlučuje onaj tko takve priče i zahtjeve traži", rekao je ministar Ivić novinarima danas na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku gdje su identificirani posmrtni ostatci osmero hrvatskih branitelja i civila, preuzeti iz Republike Srbije te BiH, kao i ekshumirani iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica na isto je pitanje novinarima odgovorio kako izbjegli Srbi mogu potpisivati što hoće te da je Hrvatska na pragu EU.

Naglasio je da izbjegli Srbi žele ostvariti nešto što prema zakonima Republike Hrvatske ne mogu ostvariti.

Kazao je kako unatoč tomu što naši zakoni govore o obnovi 35 plus 10 kvadrata, poneki su ostvarili i gabarite iz 1991., i onda sada na temelju tih pojedinaca koji su nešto dobili više nego što su smjeli, traže povrat imovine one koja je postojala 1991. godine.

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica je također rekao kako je i on postavio pitanje za prognane Hrvate, koji su bili čitavo vrijeme prognani iz svojih obiteljskih kuća ili stanova, kada su dobili obnovu 35 kvadrata plus 10, što je s ostatkom kvadrata, jer taj ostatak kvadrata je danas ruševan.

"Tako da jednostavno mislim da to ne može proći ni u kom slučaju. Ali na žalost njihovi predstavnici, posebno Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović inzistiraju na donatorskoj konferenciji, gdje bi sva sredstva koja se doniraju išla na neki način da obeštete izbjegle Srbe, a ne prognane Hrvate i ne one koji su stradali u toj velikosrpskoj agresiji, nego te koji su na neki način bili na onoj strani", rekao je Pšenica.

"Ja smatram da to neće proći, ni u kom slučaju", kazao je Pšenica i dodao kako će ako bude nekih naznaka da bi to moglo proći, oni reagirati.

Na upit novinara o nedavnoj odluci Haaškog suda koji je smanjio kaznu Veselinu Šljivančaninu za ratni zločin ubojstva 194 hrvatskih branitelja i civila na Ovčari, Pšenica je odgovorio da ako je smanjena kazna Šljivančaninu, onda se postavlja pitanje tko je kriv za ratni zločin na Ovčari jer netko jest kriv.

"I taj Šljivančanin je imao svoje nadređene", istaknuo je Pšenica. Ocijenio je da Haaški sud polako gubi vjerodostojnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙