FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 29. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Četvrt milijuna povjerljivih brzojava američke diplomacije, koje je pribavila internetska stranica WikiLeaks, u nedjelju su otkrili naličje američke vanjske politike, pravo mišljenje američkih dipomata o drugim zemljama i njihovim čelnicima, pogađanje iza zatvorenih vrata američkih veleposlanstava i druge metode s kojima SAD čuva svoj utjecaj u svijetu. Povjerljivi dokumenti u nedjelju nisu objavljeni na WikiLeaksu, jer je tzv. DDOS 'cyber' napad tu web stranicu učinio nedostupnom korisnicima, već je o njima izvijestilo pet svjetskih medija kojima je WikiLeaks dokumente prethodno dao na uvid - The New York Times, britanski The Guardian, francuski Le Monde, španjolski El Pais i njemački tjednik Der Spiegel. Objava povjerljive diplomatske prepiske, većinom iz zadnje tri godine, stvara izuzetne neugodnosti State Departmentu, koji ju je do zadnjega trenutka nastojao spriječiti. NY Times u opširnom napisu ne spominje ni jedan dokument koji je vezan uz diplomatsku prepisku iz Hrvatske, dok Der Spiegel donosi svojevrsnu kartu objavljenih dokumenata, koja potvrđuje da postoje i oni koji su vezani uz Hrvatsku, ali list se ne spominje njihov sadržaj.

SEUL

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak rekao je u ponedjeljak da se osjeća odgovornim jer nije zaštitio državljane svoje zemlje koji su stradali prošli tjedan u sjevernokorejskom topničkom napadu, te je upozorio Sjevernu Koreju da njegova zemlja neće trpjeti nove provokacije. Lee je sjevernokorejski napad na južnokorejski otok u blizini sporne morske granice, u kojem je poginulo četvero ljudi, nazvao "neljudskim zločinom", te zaprijetio da će "Sjeverna Koreja platiti cijenu u slučaju daljnjih provokacija". Pjongjang je sa svoje strane upozorio da je Korejski poluotok "na rubu rata" zbog zračnih i pomorskih vojnih manevara koje ondje organiziraju Washington i Seul. "Ne mogu se suzdržati a da ne izrazim bijes zbog okrutnosti režima Sjevera", izjavio je južnokorejski predsjednik u televizijskom obraćanju javnosti.

RIO DE JANEIRO

Brazilska policija zaplijenila je 40 tona marihuane u faveli Complexo do Alemao, uporištu preprodavača droge na sjeveru Rio de Janeira koje su u nedjelju zauzele snage sigurnosti, kazao je glasnogovornik policije. "Vojna policija sama je zaplijenila 20 tona. Ostalo su zaplijenili civilna policija i druge snage koje su sudjelovale u zauzimanju tog uporišta trgovaca drogom", izjavio je glasnogovornik tajništva za sigurnost Rija. Prigodom zauzimanja favele u nedjelju ujutro uhićeno je desetak osoba, a pronađena je i veća količina oružja. Policija je zaplijenila i oko 200 kilograma kokaina, javlja tisak. U policijskoj operaciji sudjelovalo je oko 2600 pripadnika elitnih snaga policije i vojnih policajaca, uz podršku oklopnih vozila i helikoptera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙