FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 11. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEČ

Dežurni istražni sudac saveznog suda u Salzburgu u subotu je prijepodne odredio je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu ekstradijski pritvor, javljaju austrijski mediji pozivajući se na izjavu državne odvjetnice Barbare Fichtinger. Ekstradicijski pritvor trajat će najmanje 14 dana, kazala je Fichtinger. Sanader je morao odgovoriti na pitanje o svom identitetu, a navodno je na saslušanju bio nazočan i odvjetnik. Bivši hrvatski premijer je zdravstveno i fizički u dobrom stanju, kazao je predstavnik suda u Salzburgu Dietmar Knebel, navodi austrijska novinska agencija APA, dodajući da je prvi zdravstveni pregled obavljen i da je dobro prošao, a Sanadera će u ponedjeljak pregledati liječnik. "Svaki uhićenik koji nam je izručen mora biti podvrgnut liječničkom pregledu", rekao je Knebel. Prema navodima austrijske agencije, Sanader dijeli zatvorsku ćeliju sa zatvorenikom osumnjičenim za krađu.

BEČ

Tužiteljstvo u Salzbugu objavilo je u subotu da je započet postupak izručenja bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, uhićenog u petak u Austriji na temelju međunarodnog uhidbenog naloga hrvatskog pravosuđa u aferi korupcije. Austrijsko pravosuđe trebalo bi mu ponuditi pojednostavljeni postupak izručenja. Ako na njega pristane, Ivo Sanader moći će biti vraćen u Hrvatsku za nekoliko dana. U slučaju da odbije, "sud bi trebao donijeti odluku što bi uzelo vremena", kazala je glasnogovornica tužiteljstva u Salzbugu koje bi trebalo dobiti dokumente iz Hrvatske kako bi ispitalo Sanaderov slučaj. "Taj je predmet sad u rukama austrijskog pravosuđa. U skladu s međunarodnim pravom, austrijska policija je u petak izvršila međunarodni uhidbeni nalog hrvatskog pravosuđa", prokomentirao je u subotu austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger, prigodom europskog seminara Udruge stranog tiska u Lech-Am-Arlbergu u Tirolu. S obzirom na konvenciju o izručenju između dvije zemlje, "mislim da će Ivo Sanader vjerojatno biti izručen", dodao je on.

ZAGREB

Priča o Ivi Sanaderu tragedija jer bi ga činjenica da je transformirao HDZ i izveo Hrvatsku na europski put sada mogla "pojesti", piše u subotu ugledni britanski list The Economist o bivšem hrvatskom premijeru koji je u petak uhićen u Austriji. "Priča o Sanaderu je tragedija. Kao premijer transformirao je svoj bivši ultradesničarski HDZ u modernu europsku kršćansko-demokratsku stranku. To je, zauzvrat, izvelo Hrvatsku na put europskih integracija", piše novinar The Economista u tekstu pod naslovom "Uhićen". "Sanaderova drama isplatit će se Hrvatskoj, jer je jako malo Hrvata doista mislilo da bi bivši premijer mogao biti uhićen. Previše važnih ljudi, uključujući premijerku Jadranku Kosor koja je bila članom Sanaderove vlade, moglo bi puno izgubiti od iskrenog Sanaderova svjedočenja. No, čini se da taj argument sada 'ne drži vodu'", ističe se u tekstu. Kao još jedan zaključak iz Sanaderovog slučaja, novine navode da vijesti iz Hrvatske sa strahom osluškuju i ostali političari iz regije.

ZAGREB

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je u subotu na Aspen Institutu u Berlinu uvodno izlaganje na političkom modulu "Perspektive europske integracije zemalja jugoistoka Europe u 2010.", priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Politički modul održan je drugog dana konferencije "Perspektive za jugoistočnu Europu: Njemačka, Austrija i SAD u dijalogu s čelnicima regije". Iskazavši zadovoljstvo što europski i transatlantski partneri ponovo usmjeravaju svoju pažnju na jugoistok Europe, ministar Jandroković pozdravio je poticaje poput liberalizacije viznog režima za Albaniju i BiH te nedavnu odluku o prosljeđivanju Europskoj komisiji zahtjeva Srbije za članstvo u EU-u. Prema priopćenju, ministar se osvrnuo na posljednja Izvješća Europske komisije o napretku koja daju temelj za optimizam, dok je Izvješće vezano za hrvatski napredak ocijenio najpozitivnijim dosad, uvjeren da je riječ o posljednjem takvom izvješću na putu Hrvatske prema članstvu u Uniji.

BEOGRAD

Neslaganja u vrhu srbijanske vlasti proteklih dana oko sudjelovanja srbijanskog predstavnika na svečanoj dodjeli Nobelove nagrade za mir u Oslu kineskom disidentu Liu Xiaobou mogla bi uskoro rezultirati smjenom ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, prenosi u subotu beogradski tisak. Predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković dali su potporu ombudsmanu Saši Jankoviću koji je nazočio svečanosti u Oslu, nakon što je Jeremić prije toga odlučio da se bojkotira dodjela nagrade. Pozivajući se na neimenovane izvore bliske kabinetu predsjednika Tadića "Blic" navodi kako će Jeremić biti smijenjen odmah nakon izbora unutar Demokratske stranke (u kojoj je Tadić predsjednik, a Jeremić jedan od istaknutih članova) zakazanih za 18. prosinca te da je odluka donijeta nakon skandala sa bojkotom dodjele Nobelove nagrade za mir. Najozbiljniji kandidat za novog šefa diplomacije je, po pisanju "Blica", sadašnji politički ravnatelj tog ministarstva Borko Stefanović, inače nedavno u medijima neslužbeno najavljen kao voditelj srbijanskog tima za očekivani dijalog s Prištinom.

CANCUN

UN-ov summit o klimi u Cancunu usvojio je u subotu kompromisni sporazum o klimatskim promjenama koji bi trebao biti osnova za postizanje nekog budućeg globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena, prenose svjetske agencije. Prema dpa, dogovor usvojen na UN-ovom summitu u meksičkom Cancunu predviđa paket mjera pomoći siromašnim zemljama za borbu protiv globalnog zatopljenja, a dolazi godinu dana nakon neuspjeha UN-ovog klimatskog summita u Kopenhagenu. Ipak, sporazum usvojen uz protivljenje Bolivije koja smatra da je kompromis preslab i da krši pravila UN-a koja traže da dogovor mora poduprijeti svih 194 članice Svjetske organizacije. Kako navodi Reuters, sporazum predviđa osnivanje Zelenog klimatskog fonda, mjere za zaštitu tropskih šuma i modele razmjene "čistih" tehnologija. Također se ponovno ističe cilj o godišnjoj pomoći siromašnim zemljama od 100 milijardi dolara do 2020.

LJUBLJANA

U slovenske osnovne škole ponovo će se nakon više desetljeća opet uvesti obvezno učenje osnova latinskog jezika, tako barem predviđa jedan programski dokument koji je podržao i ministar za školstvo Igor Lukšič. Lukšič je ocijenio zabrinjavajućima podatke iz međunarodnog istraživanja PISA, provedenog u 65 država, među ostalim i na 8.000 15-godišnjaka iz Slovenije. rezultati su pokazali da su slovenski osnovci dobri u matematici i prirodnim predmetima, ali da je prisutan trend pada kulture i sposobnosti čitanja, osobito kritičke primjene usvojenih sadržaja. Slovenski klasični filolozi zauzimaju se za više humanističkih disciplina u obrazovanju, pa i klasičnog latinskog koji se nekoć smatrao "kraljicom jezika", a kao školski predmet i metodom discipliniranja u načinu razmišljanja.

PODGORICA

Grčko-izraelskom konzorcij Aktor-Shikun Binui (HCH) u petak u ponoć istekao je i posljednji rok za dostavljanje financijskih jamstava za izgradnju crnogorske autoceste od Bara do granice sa Srbijom, koji mu je odredila vlada Crne Gore nakon produžetka od mjesec i pol dana. Šef crnogorskog vladinog pregovaračkog tima za izgradnju autoceste Zoran Radonjić kazao je podgoričkim medijima da će se crnogorska vlada oglasiti tek nakon sjednice Vijeća za izgradnju autocesta, zakazane za naredni tjedan, na kojoj će se, kako je rekao, sasvim moguće razmatrati i ponude drugih kompanija. Grčko-izraelski konzorcij ušao je u igru nakon što hrvatske tvrtke, koje je predvodio Konstruktor, nisu uspjele u produženom roku, koji je istekao u veljači, dostaviti jamstva. U crnogorskoj vladi još nerado govore o eventualnim alternativama, međutim, proteklih dana bilo je riječi i o mogućnosti da u cijelu priču oko izgradnje puta uđu Kinezi, gdje bi kao jedan od podizvođača mogao biti i Konstruktor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙