FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijski ulagači oprezni, moguće povećanje kamata u Kini

TOKYO, 7. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Ulagači na azijskim burzama jutros su suzdržani zbog mogućeg povećanja kamatnih stopa u Kini, ali i pada tečaja dolara prema jenu na najnižu razinu u tri tjedna, što je pritisnulo japanske dionice.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Šangaju oslabile između 0,1 i 0,3 posto.

U Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji burzovni su indeksi porasli između 0,5 i 0,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto.

Kineska središnja banka mogla bi idućega vikenda ponovno povećati ključne kamatne stope kako bi zauzdala inflatorne pritiske, piše jutros China Securities Journal.

Jedan drugi kineski dnevnik piše, pak, kako su bankarski krediti već na kraju studenoga premašili iznos koji je središnja banka planirala za cijelu godinu. To također podržava argumente za daljnje zaoštravanje monetarne politike.

Ulagače zabrinjava i slabost dolara prema japanskoj valuti, što je loše utjecalo na Tokijsku burzu. Uz to, Reutersova anketa pokazuje da se raspoloženje među japanskim kompanijama pogoršalo krajem studenoga, te da bi idućih mjeseci moglo biti još slabije.

„Snažan jen, usporavanje rasta izvoza i pad dobiti kompanija loše utječu na raspoloženje u kompanijama, pa one postaju sve opreznije po pitanju poslovnih izgleda“, kaže Yoshimasa Maruyama, analitičar u tvrtki Itochu Corp.

Jutros je na valutnim tržištima tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 82,80 na 82,46 jena, najnižu razinu u tri tjedna.

Cijena eura prema jenu pala je, pak, s jučerašnjih 110,70 na 110,10 jena. U jednom je trenutku zaronila i ispod razine od 110 jena.

U odnosu na američku valutu, euro se jutros ponešto oporavio. Zbog nesuglasica između članice eurozone po pitanju kako riješiti dužničku krizu, jučer je tečaj eura potonuo na 1,3270 dolara, no jutros se njime trguje po 1,3340 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙